Európsky parlament dôrazne vyzýva Orbána na ochranu demokracie

Akékoľvek mimoriadne opatrenia, ktoré prijmú maďarské orgány v súvislosti s nákazou COVID-19, musia byť v súlade so základnými hodnotami EÚ. To je odkaz Európskeho parlamentu pre vládu maďarského premiéra Viktora Orbána.

25.03.2020 11:53
Orbán / Maďarsko / Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas brífingu v rámci mimoriadneho rozpočtového summitu EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 21. februára 2020.
debata (50)

V utorok sa v tomto duchu vyjadril predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juan Fernando López Aguilar. Španielsky europoslanec tým zareagoval na snahy maďarskej vlády rozšíriť si svoje právomoci tak, aby mohla okrem iného vládnuť aj pomocou dekrétov.

Vládnutie pomocou dekrétov

„V mene Výboru pre občianske slobody by som chcel vyjadriť obavy v súvislosti so zámerom maďarského Národného zhromaždenia hlasovať o predĺžení núdzového stavu v Maďarsku a o súvisiacich zmenách v trestnom zákonníku. Uvedomujeme si, že členské štáty majú v týchto ťažkých časoch zodpovednosť za prijatie ochranných opatrení, tieto opatrenia by však vždy mali zabezpečovať ochranu základných práv, právneho štátu a demokratických zásad,“ upozornil López Aguilar.

Ochrana právneho štátu

Šéf výboru LIBE upozornil, že europarlament v tejto súvislosti vyzval Európsku komisiu, aby posúdila, či je navrhovaný maďarský zákon v súlade s hodnotami zakotvenými v článku 2 Zmluvy o Európskej únii, a aby členským štátom pripomenula ich povinnosť dodržiavať a ochraňovať tieto spoločné hodnoty.

Maďarské vláda 20. marca predložila návrh zákona, ktorý by jej umožnil vládnuť pomocou dekrétov. Napriek tomu, že maďarské Národné zhromaždenie tento návrh v pondelok (23.3.) neschválilo, vládna koalícia Fidesz-KDNP disponujúca dvojtretinovou väčšinou poslancov sa ho môže pokúsiť pretlačiť parlamentom na budúci týždeň v utorok.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

50 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Orbán #EP #demokracia #koronavírus