Doneckí separatisti zaradili Porošenka na zoznam hľadaných osôb

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámili, že bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka zaradili na "zoznam hľadaných osôb", a to v súvislosti s likvidáciou veliteľa síl DĽR Arsena Pavlova, známeho ako Motorola.

25.03.2020 17:10
debata (48)

Ako informovala v stredu agentúra UNIAN s odvolaním sa na oznámenie separatistov, tzv. úrad generálneho prokurátora DĽR začal trestné konanie proti Porošenkovi pre podozrenie z organizovania vraždy Arsena Pavlova.

Porošenko podľa prokuratúry DĽR schválil plán na vraždu Pavlova, ktorú mali vykonať ukrajinské špeciálne služby, za čo mu hrozí 15 – 20 rokov väzenia alebo doživotie.

Veliteľ síl DĽR Arsen Pavlov zahynul v októbri 2016 pri výbuchu na diaľku odpálenej nálože vo výťahu svojho bytu v Donecku. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Pavlov bol veliteľom doneckého práporu Sparta, ktorý sa zúčastnil na mnohých bojoch proti ukrajinským vládnym silám, napríklad pri Ilovajsku, Debaľceve, Slovjansku a na doneckom letisku. Terčom neúspešného pokusu o atentát sa stal v júni 2016, keď páchatelia odpálili bombu pri traumatologickom stredisku v Donecku.

Na vojenskej základni neďaleko Donecka prišiel vo februári 2017 o život ďalší známy veliteľ síl DĽR, Michail Tolstych, známy pod bojovým menom Givi. Tolstycha, veliteľa práporu Somali, údajne zlikvidovali výstrelom z reaktívneho plameňometu Šmeľ.

Tolstych sa zúčastnil na bojoch o Slaviansk a Ilovajsk a o letisko v Donecku. Niekoľkokrát bol terčom pokusov o atentát. Jeho smrť označilo ministerstvo obrany DĽR za teroristický útok a „pokračovanie teroristickej vojny začatej vedením v Kyjeve proti obyvateľom Donbasu“.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #separatisti #Donecká republika