Vrah z Christchurchu sa priznal vo všetkých bodoch obžaloby

Austrálčan Brenton Tarrant, obvinený z vykonania vlaňajšieho teroristického útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, kde zastrelil 51 ľudí, sa vo štvrtok priznal vo všetkých bodoch obžaloby. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

26.03.2020 06:25
debata

„Priznanie v 51 bodoch obžaloby z vraždy, 40 bodoch z pokusu o vraždu a v jednom bode zo spáchania teroristického činu bolo prenášané prostredníctvom audiovizuálneho spojenia z väznice v Aucklande,“ uviedla polícia. Tarrant (29), ktorý doteraz všetky obvinenia odmietal, sa priznal počas vypočúvania najvyšším súdom.

Tarrant bude odsúdený v zatiaľ nestanovenom termíne, keď sa preživší a príbuzní obetí budú môcť osobne zúčastniť na vynesení verdiktu, keďže na Novom Zélande práve začali platiť štvortýždňové karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou COVID-19, uviedol sudca Cameron Mander.

Incident, ktorý sa odohral 15. marca 2019, je najhoršou masovou vraždou v moderných dejinách Nového Zélandu. Tarrant svoje besnenie streamoval na sociálnej sieti Facebook. Všetky jeho obete tvoria moslimovia vrátane detí, žien a starých osôb, dopĺňa tlačová agentúra AFP. Proces s páchateľom sa mal pôvodne začať v júni.

Novozélandský parlament menej než mesiac po útoku odhlasoval legislatívu, ktorá sprísňuje podmienky nadobúdania a vlastnenia strelných zbraní. Tarrant, ktorý pochádza z austrálskeho štátu Nový Južný Wales, sa označil za belošského supremacistu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nikdy nevysloví jeho meno.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brenton Tarrant #teroristický útok Christchurch