Všetky bojujúce strany v Jemene privítali výzvu OSN na prímerie

Všetky strany dlhotrvajúceho konfliktu v Jemene podporili vo štvrtok výzvu OSN na prímerie z dôvodu pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

26.03.2020 11:52
Jemen Saudská Arábia povstalci vláda húsíovia... Foto: ,
Členovia jemenského kmeňu lojálni jemenským šiitským povstalcom - húsíom skandujú počas zhromaždenia na mobilizáciu viac bojovníkov pre húsíov v Saná 25. februára 2020.
debata (5)

Jemen dosiaľ nezaznamenal prípad nákazy koronavírusom. Organizácia Spojených národov však upozorňuje na nerozvinutý zdravotnícky systém a možnú katastrofu v prípade, že sa vírus do vojnou zmietanej krajiny dostane.

OSN situáciu v Jemene ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu nazvala „najhoršou humanitárnou krízou na svete“, k čomu prispel aj kolaps systému zdravotníctva. Na humanitárnej pomoci sú dnes závislé dve tretiny obyvateľstva. V krajine je bežný hlad aj epidémie cholery a záškrtu.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontières – MSF) v utorok upozornila na tamojšiu sanitárnu situáciu, keďže mnoho obyvateľov nemá prístup k vode a mydlu – pričom časté a dôkladné umývanie rúk je považované za základ prevencie pred nakazením vírusom SARS-CoV-2.

Generálny tajomník OSN António Guterres všetky strany konfliktu vyzval, aby zastavili boje. Túto výzvu privítala jemenská vláda, Saudská Arábia i šiitskí povstalci, ktorých podporuje Irán.

Jemen je od roku 2014 v stave občianskej vojny. Tá vypukla keď šiitskí povstalci známi ako húsíovia ovládli hlavné mestom Saná. Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti jemenským vzbúrencom od roku 2015. Počas rokov konfliktu už prišlo mnoho iniciatív na zastavenie bojov. Všetky sa skončili neúspechom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #prímerie #jemenský konflikt