EÚ bude rokovať s Albánskom a Severným Macedónskom

Lídri krajín Európskej únie na štvrtkovom videosummite súhlasili s otvorením prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. Potvrdili tak rozhodnutie, ktoré v utorok prijali ministri pre európske záležitosti z členských krajín Únie.

27.03.2020 06:32
debata (10)

Zatiaľ nebol stanovený termín začiatku rozhovorov, ktoré môžu potrvať aj niekoľko rokov, uviedla agentúra AP.

Obe západobalkánske krajiny očakávali otvorenie prístupových kapitol už vlani. Pred rokom im to sľúbila Európska komisia, avšak ich nádeje v októbri 2019 stroskotali najmä na odmietavom prístupe Francúzska a Holandska, ktoré mali výhrady k vývoju demokracie a boja proti korupcii v Albánsku a Severnom Macedónsku.

Francúzsko aj Holandsko však v posledných týždňoch zmiernili svoje námietky, čomu v januári pomohlo aj prijatie novej metodiky rozširovania zo strany eurokomisie. Rozširovací proces EÚ tak môže pokračovať i napriek tomu, že EÚ momentálne rieši najmä krízu spojenú so šírením pandémie koronavírusu.

Ešte pred niekoľkými dňami malo výhrady k spusteniu rokovacieho procesu so Skopje a s Tiranou aj Grécko. Atény však zmenili svoj postoj po tom, ako EÚ presadila prísnejšie formulácie na ochranu národnostných menšín v Albánsku. Rozhodnutie o otvorení prístupových rozhovorov si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členov EÚ.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Albánsko #Severné Macedónsko