Proputinovský návrh zmeny ústavy rozdelil ruskú spoločnosť

Návrh umožńuje prezidentovi Vladimírovi Putinovi zotrvať v čele štátu až do roku 2036. Súhlasné a odmietavé názory sú rozdelené skoro pol na pol, upozornil denník Vedomosti s odvolaním sa na prieskum nezávislého strediska Levada. Novelu ústavy mali Rusi schvaľovať budúci mesiac v referende, ale hlasovanie bolo kvôli koronavírusu odložené.

27.03.2020 07:03
debata (124)

Novú právnu normu, dovoľujúcu Putinovi nechať sa po vypršaní terajšieho mandátu v roku 2024 zvoliť prezidentom na ešte dve šesťročné obdobie, schvaľuje 48 percent opýtaných, neschvaľuje 47 percent.

Vidieť Putina na čele štátu i po roku 2024 si podľa prieskumu želá 46 percent Rusov, nepraje si to 40 percent.

Prijatie návrhu v parlamente ponechalo skoro štvrtinu opýtaných inertnými, pätina cítila pobúrenie a pätina nádej. Pozitívne emócie v tejto súvislosti vyjadrilo 31 percent opýtaných, negatívne 36 percent.

Dve ďalšie hlavné sociologické spoločnosti v Rusku, štátne agentúry VCIOM a FOM, doteraz prieskumy na túto tému nezverejnili. VCIOM sa len pýtal, či Rusi pokladajú túto zmenu za dôležitú – a tri pätiny opýtaných tomu prisvedčili.

Proti ďalšiemu zotrvanie Putina pri kormidle moci sa stavajú najmä mladí a vzdelaní ľudia a obyvatelia hlavného mesta. Naopak chudobnejšie regióny z „periférie“ sú pre Putina, uviedol riaditeľ Levadu Lev Gudkov.

Sociológ upozornil, že situácia sa prudko mení, pokles ruskej meny a epidémia koronavírusu postihnú podnikanie a ekonomiku, čo môže otriasť dôverou ľudí v režim. Nestabilná je podľa neho aj väčšina, ktorá je teraz ochotná schváliť zmeny v ústave. Ale informovanejšie a vzdelanejší časť populácie, ktorá sa stavia proti Putinovi, zatiaľ nie je ochotná ísť hlasovať v referende.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin