Taliani čakali vrchol nákazy. Je z neho náhorná plošina

V posledný marcový deň na poludnie v Taliansku spustia vlajky na pol žrde a krajina si minútou ticha uctí obete pandémie. Koľko ich bude? Celkovú bilanciu si dnes nik netrúfa predpovedať. Ak ale nenastane zázrak, tak oficiálny počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v Taliansku do konca tohto týždňa prekročí hrozivé číslo desaťtisíc.

27.03.2020 23:13
Taliansko / Koronavírus / Foto: ,
Talianski vojaci čakajú na naloženie rakiev s obeťami koronavírusu v talianskom meste Bergamo.
debata (3)

Každý večer, keď sa zverejňujú čerstvé údaje, milióny Talianov s napätím čakajú, či pliaga, ktorá už v ich krajine vzala 2,5-násobne viac životov, než v Číne, má konečne za sebou kulmináciu. Po niekoľkých dňoch, keď už sa zdalo, že tempá rastu sa spomaľujú a vrchol je na dohľad, prišli vo štvrtok a piatok tvrdé rany. Celkový počet úmrtí presiahol 9134. Vo štvrtok ich bolo o 712 viac ako v predchádzajúci deň (v stredu bol denný nárast 683). A v piatok zomrelo rekordných 919 ľudí. Množstvo potvrdených prípadov nákazy prekonalo 86-tisíc, pričom za 24 hodín ich pribudlo bezmála 6-tisíc.

Napriek tomu, že po štyroch dňoch poklesu krivka nákazy koronavírusom v Taliansku opäť dvakrát za sebou stúpla, bioštatistici sa z dostupných dát pokúšajú vykresať aspoň iskričku nádeje, ktorá by povzbudila zúfalých spoluobčanov.

„Vrchol epidémie koronavírusu v Taliansku je veľmi blízko," povedal pre agentúru ANSA Fabrizio Nicastro, člen vedeckého tímu, ktorý robí numerické analýzy štatistických údajov vývoja koronavírusovej krízy. „Vrchol je však veľmi široký, bude to skôr akási náhorná plošina," pritlmil prípadné optimistické predstavy, že by grafy mohli v blízkom čase vyzerať ako štít, z ktorého vedie cesta strmo dole. Vedci vo svojej analýze varujú, že trendy sa tiež môžu zmeniť, ak po Lombardsku, Venete (Benátsku) a Emilii Romagni sa situácia aj inde vymkne spod kontroly. „Keď vybuchne ďalší dôležitý región, tak krivka pôjde opäť hore," upozornil Nicastro.

Kým oficiálna bilancia úmrtí na COVID-19 sa v Taliansku nezadržateľne blíži k desiatim tisíckam, obetí na životoch môže byť v skutočnosti už niekoľkonásobne viac. „Na každého, kto zomrel na COVID-19, pripadajú ešte traja ľudia, ktorých smrť sa nespája s koronavírusom, pretože skonali u seba doma alebo v domove dôchodcov bez akýchkoľvek testov," tvrdí Giorgio Gori, starosta Bergama, jedného z najťažšie postihnutých lombardských miest. Gori na twitteri upozornil, že za prvé tri marcové týždne v Bergame zomrelo o bezmála 350 ľudí viac, ako je dlhoročný priemer za rovnaké obdobie, oficiálna štatistika ale s ochorením COVID-19 spája iba 136 úmrtí.

Ešte výraznejšia odchýlka medzi oficiálnymi údajmi a reálnym stavom sa ukazuje v počte nakazených. „Veľká časť infikovaných nie je zachytená v štatistike potvrdených prípadov, pretože im jednoducho nerobia testy," tvrdí Paola Pedriniová, hovorkyňa talianskej Federácie praktických lekárov. „Kým v prvých týždňoch sme odhadovali počet reálnych prípadov nákazy približne päťnásobne vyššie oproti oficiálnej štatistike, tak teraz je bez akýchkoľvek pochybností desaťkrát väčší," cituje ju BBC. Ak sa Pedriniová so svojimi odhadmi nemýli, potom sa počet infikovaných v Taliansku blíži až k jednému miliónu.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Taliansku zaznamenali 20. februára v mestečku Codogno. V tom čase na celom svete bolo približne 70-tisíc potvrdených prípadov infekcie. Dnes je ich po celej planéte vyše 590-tisíc, z čoho na Taliansko pripadá približne každý siedmy.

O vysvetlenie takého prudkého skoku sa pokúsila skupina talianskych vedcov. Ich retrospektívne vyšetrovanie ukázalo, že vo chvíli vystavenia prvej diagnózy koronavírus bol už dávno prítomný vo väčšine lombardských miest „inkognito", pričom každý jeho prenášač nakazil prinajmenšom ďalších troch ľudí. Autori spomínanej štúdie neuviedli, kedy konkrétne sa koronavírus v Taliansku objavil, konštatovali len, že to muselo byť „podstatne skôr ako 20. februára".

Profesor biológie z filadelfskej Temple University Enrico Bucci si trúfa na presnejšie vymedzenie časového rámca. Podľa neho sa koronavírus v Taliansku objavil najneskôr v polovici decembra.

Bucci upozornil na skutočnosť, že v poslednom decembrovom týždni v nemocnici v meste Piacenza, len pár kilometrov od Codogna, bolo liečených súčasne viac ako 40 pacientov s pneumóniou. Tento prekvapujúco vysoký počet vtedy zaznamenala aj miestna tlač. Koncom februára testy týchto pacientov liečených na zápal pľúc potvrdili prítomnosť protilátky proti novému koronavírusu.

„Znamená to, že títo ľudia prekonali COVID-19 ešte predtým, ako nový koronavírus dostal svoje meno," cituje BBC Bucciho. Vo chvíli, keď epidémia udrela na Taliansko zdanlivo ako blesk z čistého neba, v skutočnosti sa tam už nepozorovane rozliezala viac ako dva mesiace, tvrdí profesor. Tento časový sklz v boji proti neviditeľnému nepriateľovi je podľa neho dôvod, prečo sa koronavírus na Apeninskom polostrove stále nedarí pribrzdiť a koniec nákazy zostáva v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pandémia #koronavírus