Ruská duma schválila mimoriadne právomoci pre vládu

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v utorok v prvom čítaní schválila návrh zákona, ktorý vláde udelí právomoc na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

31.03.2020 13:30
Rusko / Moskva / Foto: ,
debata (12)

Návrh zákona musí prejsť aj cez nasledujúce dve čítania, ktoré by sa mali uskutočniť čoskoro. Následne ho musí schváliť horná komora parlamentu, Rada federácie, a podpísať prezident.

Premiér bude mať na základe zákona „právo vyhlásiť režim zvýšenej pohotovosti alebo mimoriadnu situáciu“ na celom území Ruskej federácie, alebo na jeho časti.

Ruský premiér Michail Mišustin v pondelok uviedol, že opatrenia v oblasti obmedzenia vychádzania zavedené v Moskve by mali byť rozšírené na celé územie krajiny.

Opatrenia oznámil starosta Moskvy Sergej Sobianin v nedeľu. Obyvatelia Moskvy majú povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov, v prípade cesty do práce a návštevy obchodov s potravinami a lekární.

Poslanci Štátnej dumy v utorok schválili i návrhy zákonov, ktorými sa zvyšujú tresty za nerešpektovanie pravidiel karantény v čase epidémie a za šírenie nepravdivých správ o koronavíruse. Maximálny trest za porušenie karantény bude sedem rokov väzenia. Šírenie falošných správ sa bude trestať odňatím slobody do päť rokov,

V Rusku, ktoré má 144 miliónov obyvateľov, je koronavírusom nakazených najmenej 2337 ľudí v 73 z 85 regiónov. Oficiálne tam evidujú aj 17 úmrtí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruská duma #koronavírus