Recept na vírus od Lukašenka: práca, šport, sauna, vodka

V mori karantén je jeden ostrov, ktorého sa pandémia koronavírusu akoby ani nedotkla. V Bielorusku sa hrajú futbalové zápasy, divadlá uvádzajú premiéry, otvorené sú trhy, nákupné centrá, bary, reštaurácie i chrámy. „Hrajte hokej, tvrdo pracujte a pite vodku,“ radí Bielorusom prezident Alexandr Lukašenko, ktorý vyše štvrťstoročia železnou rukou vládne desaťmiliónovej postsovietskej republike.

31.03.2020 22:04
Alexander Lukašenko Foto:
Alexander Lukašenko pri rozhovore na hokejovom turnaji.
debata (15)

Kým v susednom Rusku v snahe pribrzdiť šírenie nákazy majú tento týždeň celoštátne prázdniny, Bielorusi si musia odrobiť až šesť dní, aj s mimoriadnou pracovnou sobotou. Prezident nalieha na spoluobčanov, aby tvrdo pracovali, najmä na vidieku, pretože traktory a fyzická námaha na poli ich vyliečia. Ako pri sezónnej viróze odporúča umývať si ruky a tiež chodiť do sauny a vypiť prinajmenšom pol deci vodky denne.

„Radšej zomrieť po stojačky, ako na kolenách,“ zašpásoval si cez víkend s televíznou reportérkou, ktorá sa ho opýtala v prestávke zápasu jeho prezidentského klubu, či sa v čase epidémie nebojí hrať hokej. Ihneď sa jej opýtal, či vidí na štadióne nejaké vírusy, lebo on nie a poučil ju, že športovanie, a najmä na ľade, je najlepší liek. Pochválil sa tiež, že už desať zahraničných televízií si kúpilo vysielacie práva na bieloruskú futbalovú ligu, jedinú profesianálnu súťaž, ktorá sa v Európe ešte hrá a že jej výsledky sa tipujú až v Anglicku.

Lukašenko pandémiu ignoruje. Neustále opakuje, že najdôležitejšou vecou je nepodľahnúť panike. Posmieva sa iným krajinám, že trpia psychózou, ktorá ničí ich hospodárstvo. „Kategoricky som zakázal epidemiológom rozhodovať o tom, či nejaký podnik môže pracovať alebo nie," povedal počas návštevy fabriky Belhip. Pracujúcich, s ktorými si pobesedoval bez rúška, bodro povzbudil, že tú novú chorobu už zrejme bez symptómov väčšina z nich prechodila. „Šesťdesiat percent ju prekoná, vytvorí si imunitu a zabudneme na ten koronavírus,“ citoval Lukašenka portál Naviny.by.

Bieloruský prezident oceňuje prístup šéfa Bieleho domu k pandémii. „Veľmi sa mi páčilo, keď Donald Trump otvorene povedal, že ak sa okamžite nevrátime do fabrík a nezačneme pracovať, tak podstatne viac ľudí zomrie od nezamestnanosti a hladu, ako od koronavírusu,“ citovala Lukašenka agentúra BELTA.

„Lukašenko sa viac obáva nadchádzajúcej hospodárskej krízy v dôsledku koronavírusu ako samotného vírusu,“ povedal pre Washington Post analytik Arťom Šrejbman. Expert pripomenul, že bieloruského prezidenta na jeseň čakajú voľby, a stav ekonomiky ho preto trápi viac, ako zdravie občanov.

Podľa opozície Lukašenko zvolil ku koronavírusu rovnaký prístup ako k nej: bagatelizuje nákazu a jej skutočný rozsah zamlčiava. Úrady iba sporadicky zverejňujú údaje o nakazených. Naposledy informovali v pondelok, po trojdňovej prestávke, o celkovo 152 pozitívnych testoch na COVID-19 a žiadnom úmrtí. Na sociálnych sieťach však ľudia z Vitebska píšu o desiatkach úmrtí na pneumóniu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bielorusi #Alexandr Lukašenko #pandémia #koronavírus