OSN zvoní na poplach: V dôsledku pandémie sa prehĺbi potravinová kríza

"Skutočne zvoníme na poplach," povedala hovorkyňa berlínskej kancelárie WFP Bettina Lüscherová. "Obávame sa, že to bude veľmi veľká kríza," dodala. Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

03.04.2020 09:23
debata (8)

Už doteraz musel WFP potravinovou pomocou zásobovať 87 miliónov ľudí v 80 krajinách sveta, uviedla s tým, že situácia sa v dôsledku vojen, klimatickej zmeny, období sucha či záplav stále zhoršuje a teraz k tomu ešte pribudla koronavírusová krí­za.

Koronavírus, ktorý zasiahol už takmer všetky africké krajiny, na mnohých miestach, a to najmä v oblastiach so slabým hospodárstvom a zdravotným systémom, vedie k veľmi zlej situácii. „Sme v mimoriadnej situácii, s akou sme sa ako celosvetovo najväčšia humanitárna organizácia ešte nikdy predtým nestretli. Je to niečo celkom nové,“ povedala Lüscherová.

Podľa odhadov OSN na celom svete trpí nedostatkom potravy a hladuje viac ako 820 miliónov ľudí. Len vo východnej Afrike – Južnom Sudáne, Etiópii, Somálsku a Keni je podvýživených 15 miliónov obyvateľov. Pandémia koronavírusu môže spôsobiť, že hlad sa stane realitou pre ďalšie milióny ľudí, varovala Lüscherová s tým, že potreba potravinovej pomoci bude stúpať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #čerstvé potraviny