Útok nožom vo Francúzsku vyšetruje prokuratúra zameraná na boj s terorizmom

Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať útok nožom, ktorý sa odohral v sobotu dopoludnia v meste Romans-sur-Isere na juhovýchode Francúzska. Útok si vyžiadal dve obete na životoch a piatich zranených. Stav dvoch z nich je kritický. Informoval o tom spravodajský portál LCI.

04.04.2020 13:24 , aktualizované: 21:01
debata (37)

PNAT prípad prebrala po tom, ako v bydlisku páchateľa, ktorého sa po útoku policajtom podarilo zadržať, našla ručne písané texty náboženského charakteru, v ktorých sa ich autor sťažoval okrem iného aj to, že žije „v krajine neveriacich“.

Polícia po prehliadke zadržala aj muža, ktorý v byte býval spolu s podozrivým.

Útok sa odohral na ulici i v niekoľkých priľahlých obchodoch, kde podozrivý útočil na zamestnancov i zákazníkov, či okoloidúcich. Jeden z nožov odcudzil v mäsiarstve, kde smrteľne zranil jedného z kupujúcich.

Spravodajský portál France Info s odvolaním sa na svedkov uviedol, že muž počas útoku vykrikoval „Alláhu akbar“. Podľa LCI ide o žiadateľa o azyl zo Sudánu s povolením na pobyt vo Francúzsku narodeného v roku 1987. Francúzske tajné služby ho doteraz nesledovali.

V súvislosti s epidémiou koronavírusu vo Francúzsku už tretí týždeň platia prísne obmedzenia na pohyb osôb mimo domova. Ľudia ho smú opúšťať len v prípade, že idú na nákup potravín alebo liekov, k lekárovi alebo do práce. Povolená je aj prechádzka so psom a športovanie, ale len v blízkosti bydliska.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útok nožom