Požiar v uzavretej zóne v Černobyle stále horí, radiácia v Kyjeve je v norme

Ukrajinskí hasiči naďalej bojujú s požiarom trávnatých porastov, ktorý od uplynulej soboty vyčíňa v uzavretej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne. Informovala o tom v pondelok agentúra AP, podľa ktorej požiar vyvolal obavy zo zvýšenia radiácie.

06.04.2020 16:41
debata (3)

Ukrajinské úrady už medzičasom informovali, že úroveň radiácie v oblasti zachvátenej požiarmi výrazne prekročila normálnu hladinu. V hlavnom meste Kyjev, vzdialenom asi 100 kilometrov južne, je však úroveň radiácie v norme. V blízkosti ohnísk požiaru však radiácia je zvýšená, čo v nedeľu potvrdil aj štátny inšpektorát životného prostredia.

Polícia našla už aj osobu, ktorá požiar spôsobila podpálením suchej trávy. Ide o 27-ročného muža, ktorý podľa vlastných slov trávu podpálil „pre zábavu“, ale neskôr, keď sa oheň pod vplyvom vetra rýchlo rozšíril, ho už nedokázal uhasiť.

Hasiči uviedli, že sa im podarilo lokalizovať jeden z požiarov na ploche asi päť hektárov, ale druhý – asi na ploche 20 hektárov – stále horí. Pri hasení sa používajú aj dve hasiace lietadlá.

Po havárii v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ku ktorej došlo 26. apríla 1986, vytvorili okolo nej uzavretú zónu s rozlohou 2600 kilometrov štvorcových. Táto oblasť je neobývaná, výnimku tvorí asi 200 ľudí, ktorí sa odmietajú podriadiť príkazom úradov.

Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách, ktorá často vedie k ničivým lesným požiarom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ