Volebnými komisármi budú v Poľsku poštári

Poľsko si túto jar navzdory pandémie má zvoliť hlavu štátu. Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) pretlačila v dolnej komore parlamentu zákon, ktorým sa chce vyhnúť odkladu volieb. Ide o bezprecedentnú trúfalosť.

08.04.2020 11:56
Poľsko / Jaroslaw Kaczynski / Foto: ,
Jaroslaw Kaczynski, líder strany Právo a spravodlivosť počas zasadnutia poľského Sejmu, 6. apríla 2020
debata (2)

Iné európske krajiny, vrátane Rumunska, Severného Macedónska, či Srbska už voľby plánované na najbližšie mesiace odložili. Dokonca aj ruský prezident Vladimir Putin zrušil aprílový termín referenda, ktoré mu malo umožniť zotrvať pri moci až do roku 2036.

V Poľsku epidemická situácia nie je o nič ružovejšia, ako v spomínaných štátoch. Ministerstvo zdravotníctva v stredu potvrdilo 152 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných presiahol hranicu 5000. Za 24 hodín si COVID-19 vyžiadal životy ďalších siedmich Poliakov, bilancia obetí koronavírusu tak stúpla na 136 osôb.

Dá sa v takejto kritickej situácii vôbec voliť? Predseda PiS Jarosław Kaczyński, najmocnejší muž Poľska, je presvedčený, že áno. Podľa jeho predstáv stačí, ak volebnými urnami budú poštové schránky a volebným komisiám pomôžu poštári. Sejm v pondelok večer tesnou väčšinou schválil zákon, na základe ktorého majú voliči na budúci mesiac o hlave štátu rozhodnúť výlučne korešpondenčne.

Voľby sa majú konať 10. mája, tak ako boli ešte pred prepuknutím koronavírusovej krízy vypísané, v prípade potreby predsedníčka Sejmu ich termín ešte podľa portálu Tvn24.pl môže o týždeň posunúť. Od šiestej rána do ôsmej večer budú mať voliči možnosť vhodiť obálku s vyplneným hlasovacím lístkom do špeciálne zriadených poštových schránok.

Skeptici varujú, že pošta, ktorá má mnohých doručovateľov v karanténe, zverenú úlohu nemôže zvládnuť. Viacerí poštári navyše odmietajú podstúpiť riziko nákazy pri manipulácii s obálkami, z ktorých mnohé môžu byť kontaminované.

Rozniesť v šibeničnom termíne registrovaným voličom 30 miliónov hlasovacích lístkov, vyberať ich potom niekoľkokrát denne zo schránok a doručovať volebným komisiám, by musela pošte pomôcť armáda. Vláda zjavne s takouto možnosťou ráta, keďže za nového šéfa pošty dosadila námestníka ministra obrany.

Opozícia sa na voľbách, pred ktorými nie je možné viesť riadnu kampaň, odmieta zúčastniť. Podľa nej ide o nezodpovedné hazardovanie so zdravím a životmi občanov a vytváranie podmienok na manipulácie s hlasmi. Zmenu volebného zákona zopár týždňov pred voľbami navyše považuje za protiústavnú.

Ani v radoch vládneho tábora nezvládla absolútna zhoda. Poslanci malej koaličnej strany zákon o korešpondenčných voľbách nepodporili a jej predseda, Jarosław Gowin, ktorý bol za odklad volieb, na protest odstúpil z postu vicepremiéra.

Prečo strana PiS odmietla vyhovieť vôli 90 percent Poliakov, ktorí sú za odklad volieb? Podľa Radosława Sikorského, opozičného europoslanca, ktorý v minulosti šéfoval poľskej diplomacii i Sejmu, podriaďuje Kaczyński všetko snahe udržať v prezidentskom kresle na ďalších päť rokov svojho favorita Andrzeja Dudu. Na znovuzvolenie hlavy štátu, ktorá vláde podpíše každý zákon, vidí teraz vodca PiS ideálnu príležitosť. „V každej krajine v čase krízy sa občania zomknú okolo vlády v nádeji, že im zaručí bezpečnosť. A keď kríza pominie, berú ju na zodpovednosť za to, ako ju zvládla. Kaczyński chce využiť prvý efekt a obáva sa toho druhého,“ povedal Sikorski pre portál Onet.pl.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezidentské voľby #Právo a spravodlivosť