Litva odsúdila ruský pohľad na druhú svetovú vojnu

Litovský parlament dnes v jednomyseľne prijatom vyhlásení vyzval Európu k odporu voči "historickému revizionizmu" a "dezinformáciám", aké uplatňuje a šíri Rusko ohľadom histórie druhej svetovej vojny. O prijatej rezolúcii informovali pobaltské a ruské médiá.

07.04.2020 23:38
Druhá svetová vojna / História / Foto:
debata (915)

Litovskí poslanci v rezolúcii zdôraznili, že si vážia pamiatku účastníkov vojny, ktorí bojovali proti nacizmu. Je ale podľa nich nevyhnutné odsúdiť Rusko za to, že nepravdivo popiera úlohu Sovietskeho zväzu na rozpútaní vojny a bagatelizuje zločiny spáchané Sovietskym zväzom v strednej a východnej Európe po vojne, napísal server Delfi.

„Koniec druhej svetovej vojny nepriniesol Litve a iným štátom strednej a východnej Európy slobodu, naopak spôsobil druhú sovietsku okupáciu, trvajúcu 50 rokov, sprevádzanú ťažkými zločiny proti ľudskosti a totalitným útlakom,“ hovorí sa v rezolúcii, ktorú predložil šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius.

Moskva sa podľa uznesenia snaží historickým revizionizmom a dezinformáciami ospravedlniť terajšiu agresívnu politiku a agresiu voči susedným štátom, vyvolať nedôveru v západnej spoločnosti a rozkol v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Rezolúcia tiež vyjadrila podporu Poľsku, ktoré ruské vedenie obvinilo zo zodpovednosti za rozpútanie druhej svetovej vojny.

Server Delfi pripomenul, že Rusko sa v poslednej dobe snaží ospravedlňovať pakt Ribbentrop-Molotov, teda tajnú dohody medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom z augusta 1939, podľa ktorého si obe veľmoci rozdelili napadnuté Poľsko a východnú Európu.

Agentúra TASS naopak pripomenula, že už v marci šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov upozornil, že v predvečer osláv 75. výročia vojnového víťazstva sa v mnohých európskych krajinách prejavujú „pokusy vniesť politiku do histórie a falšovať fakty, rastúce nebezpečné tendencie obmedzovať slobodu slova a práva národnostných menšín, ako aj rast otvorene neonacistických nálad“.

915 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Litva #druhá svetová vojna