Zahubí koronavírus brazílskych domorodcov?

Choroba COVID-19 môže spôsobiť priam genocídu. Odborníci sa obávajú, že keď sa koronavírus rozšíri medzi domorodým obyvateľstvom v Brazílii, bude to mať katastrofálne následky. COVID-19 by mohol zdecimovať celé kmene.

08.04.2020 18:52
Virus Outbreak Brazil Bolsonaro Foto: ,
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro.
debata (5)

Situácia je o to hrozivejšia, že krajne pravicový brazílsky prezident Jair Bolsonaro neustále spochybňuje nebezpečenstvo koronavírusu. A to napriek tomu, že sa ním už nakazili aj ľudia z okruhu jeho blízkych spolupracovníkov. Pozitívne na COVID-19 testovali Bolsonarovho hovorcu Fabia Wajngartena.

Obrovské riziko

"Existuje obrovské riziko, že vírus sa rozšíri v domorodých komunitách a zahubí ich,“ citovala BBC Sofiu Mendoncaovú, výskumníčku z Federálnej univerzity v Sao Paule, ktorá koordinuje zdravotnícke projekty. Odborníčka sa obáva, že pandémia COVID-19 bude mať na Indiánov v Brazílii podobný ničivý vplyv ako napríklad v minulosti osýpky.

„Ak sa nakazia domorodí ľudia, vírus sa môže rozšíriť v celej komunite, pretože k dispozícii nie je dostatok zdravotníckych pracovníkov, ktorí by mohli kontrolovať situáciu,“ povedal pre agentúru Catholic News Service biskup Roque Paloschi, predseda Domorodej misionárskej rady. Podľa neho sa Bolsonarova vláda o osud chudobných ľudí príliš nestará.

Šéf Federácie domorodých organizácií v Rio Negro Marivelton Baré tvrdí, že miestni ľudia panikária. "Musíme nosiť jedlo do dedín, aby sa ich obyvatelia v tomto kritickom čase nevystavili nákaze,“ uviedol Baré pre BBC.

V Brazílii sa podľa oficiálnych štatistík zatiaľ novým koronavírusom nakazilo viac ako 12¤630 ľudí a takmer 590 zomrelo. Bolsonaro však COVID-19 označuje len za chrípočku. Vyhlásil, že aj tak všetci ľudia raz zomrú. Krajný pravičiar nerešpektuje ani nariadenia vlastného ministerstva zdravotníctva. Chodí po uliciach a vyzýva obyvateľov, aby sa neizolovali. Bolsonaro tiež vyhlásil, že Brazílčania majú proti COVID-19 imunitu, čo je zjavný výmysel.

„Správanie prezidenta má dva dôvody. Prvý je ekonomický. Príkazy na izoláciu majú po celom svete veľké ekonomické dosahy. Bolsonaro chce minimalizovať tieto negatívne vplyvy. Samozrejme, ignoruje zdravotné dosahy vlastných rozhodnutí. Tie ho však skôr či neskôr dobehnú,“ reagoval pre Pravdu Patricio Navia, expert na Latinskú Ameriku z Newyorskej univerzity. „V skutočnosti sa môže stať, že hospodárske škody budú ešte vyššie, keď vláda okamžite neprijme v boji s pandémiou opatrenia. Ale Bolsonaro už v minulosti ukázal, že je politicky krátkozraký,“ povedal Navia.

Expert poukázal aj na druhý dôvod konania prezidenta. „Bolsonaro chce, aby ho vnímali, ako niekoho, kto má veci pod kontrolou, a že Brazílii sa nič nemôže stať, kým ju on riadi. V tomto sa prejavuje jeho populizmus. Nacionalisticko-populistickí lídri stavajú na predstave, že ich existencia garantuje, že krajine sa nemôže nič stať. Ale je to iba hlúpy a samodeštrukčný postoj, hoci sa zdá, že Bolsonaro naozaj pevne verí tomu, čo hovorí,“ vysvetlil Navia.

Proti prezidentovi

„Prezidentova popularita sa prepadá a dá sa očakávať, že to bude pokračovať. Optimistickou správou je, že Brazília je obrovskou krajinou, v ktorej hrajú regionálne vlády významnú úlohu. Máme federálny systém. V rámci neho sme svedkami situácie, že proti prezidentovi sa postavili guvernéri jednotlivých štátov. Iba líder regiónu Rondônia koná na základe toho, čo hovorí prezident,“ uviedol pre Pravdu Marcos Alan Ferreira, politológ z Federálnej univerzity v Paraíbe.

„Momentálne prakticky v celej Brazílii funguje nejaké obmedzenie pohybu obyvateľov. Nie je to však pre Bolsonara, ale vďaka regionálnym vládam. Rozpory sa prejavujú aj vo federálnom kabinete. Doktor Luiz Henrique Mandetta je minister zdravotníctva a verejne odmietol Bolsonarove nelogické postoje. A teraz je taký populárny, že je pre prezidenta ťažké vyhodiť ho z vlády,“ povedal Ferreira.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jair Bolsonaro #koronavírus #Covid-19 #koronakríza