Rijádom vedená koalícia vyhlásila v Jemene prímerie v boji s povstalcami

Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá v jemenskej občianskej vojne podporuje provládne sily, vyhlásila v stredu v súvislosti so šírením koronavírusu dvojtýždňové prímerie v boji so šiitskými povstalcami známymi ako húsíovia. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Rijádu o tom informovala agentúra AFP.

08.04.2020 23:03
Jemen / vojak / vojaci / armáda / Foto: ,
debata (3)

„Vyhlasujeme prímerie na dva týždne. Očakávame, že ho húsíovia príjmu. Pripravujeme tak podmienky pre boj s Covid-19 v Jemene,“ uviedol pre agentúru zdroj z prostredia saudskoarabských vysokých kruhov. Jednostranné prímerie by malo začať platiť vo štvrtok o 11.00 h. SELČ.

Rozhodnutie bolo podľa činiteľov urobené v reakcii na výzvu OSN na ukončenie bojov kvôli hrozbe prepuknutia nákazy koronavírusom v Jemene. Predstavitelia Saudskej Arábie zároveň uviedli, že cieľom prímeria je dať povstalcom, ktorých podporuje Irán, šancu pripojiť sa k mierovým rozhovorom pod záštitou OSN. Rokovania by mohli päť rokov trvajúci konflikt ukončiť.

Jemen je od roku 2014 v stave občianskej vojny. Tá vypukla, keď húsíovia ovládli hlavné mesto Saná. Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti jemenským vzbúrencom od roku 2015. Konflikt si celkovo vyžiadal viac ako 10 000 obetí na životoch a spôsobil humanitárnu krízu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #prímerie #húsíovia #jemenskí futbalisti