Za nástupcu Merkelovej by si 27 percent Nemcov vybralo premiéra Bavorska

Za nástupcu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej si 27 percent Nemcov želá bavorského premiéra Markusa Södera. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, ktorý si objednala agentúra DPA.

10.04.2020 11:45
Markus Söder Foto: ,
Bavorský krajinský premiér Markus Söder počas tlačovej konferencie v súvislosti so šírením koronavírusu v Mníchove v pondelok 16. marca 2020.
debata (3)

Söder, ktorý viackrát zopakoval, že sa o túto pozíciu neuchádza, tak získal s výrazným náskokom najvyššiu podporu spomedzi všetkých možných kandidátov strán Únie CDU/CSU.

„Otázka, čo bude budúci rok, pre mňa nezohráva vôbec žiadnu rolu. Okrem toho máme silnú kancelárku, ktorá Bavorsko veľmi podporuje. Moje miesto je a zostane v Bavorsku,“ povedal Söder v rozhovore pre DPA, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. „Jediné údaje, ktoré má zaujímajú, sú každý deň nové počty nakazených (koronavírusom),“ do­dal.

Ďaleko za Söderom skončili v prieskume bývalý šéf frakcie Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) v Spolkovom sneme Friedrich Merz (12 percent) a predseda vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet (osem percent). Minister zdravotníctva Jens Spahn dosiahol sedempercentnú podporu respondentov a predsedu zahraničného výboru Spolkového snemu Norberta Röttgena podporili len tri percentá opýtaných. Štyridsaťtri percent ľudí svoje preferencie neuviedlo.

Ako poznamenala DPA, koncom februára – pred začiatkom koronavírusovej pandémie – vyzerala situácia, čo sa týka popularity jednotlivých kandidátov na post kancelára u nemeckých občanov, diametrálne odlišne. Merz bol vtedy na prvom mieste s 18 percentami pred Söderom (12 percent) a Röttgenom (11 percent). Laschet dosiahol deväť a Spahn sedem percent.

Minister zdravotníctva podľa výsledkov prieskumu zo svojho krízového manažmentu v čase krízy vyvolanej koronavírusom podľa všetkého neprofitoval tak ako Söder. Najväčšiu porážku podľa DPA utrpel Röttgen, ktorý sa od vypuknutia pandémie takmer vôbec neobjavoval na verejnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kancelár #Angela Merkelová #Markus Söder