V katedrále Notre-Dame sa konala krátka bohoslužba

Krátko pred prvým výročím ničivého požiaru sa dnes v parížskej katedrále Notre-Dame konala pri príležitosti Veľkého piatku komorná bohoslužba, ktorej sa zúčastnilo len sedem ľudí.

10.04.2020 15:37
Notre-Dame / Bohoslužba / Foto:
debata (2)

Parížskeho arcibiskupa Michela Aupetita a troch ďalších duchovných sprevádzali dvaja herci a huslista. Duchovnú udalosť, pri ktorej sa do poškodeného chrámu nakrátko vrátila relikvia tŕňovej koruny Ježiša Krista, vysielali naživo dve televízne stanice.

Arcibiskup, duchovný správca katedrály aj ďalší dvaja duchovní mali pri vstupe do gotického chrámu na hlave ochranné prilby. Herci Judith Chemlaová a Philippe Torreton, ktorí počas dnešnej akcie čítali texty francúzskeho spisovateľa Paula Claudela či svätej Matky Terezy, aj huslista Renaud Capuçon na sebe mali ochranné obleky.

„Sme v tejto napoly zrútenej katedrále, aby sme povedali, že život pokračuje,“ povedal arcibiskup Aupetit. Modlitbu prednášal pred relikviou tŕňovej koruny, ktorú sa podarilo vlani z horiaceho chrámu zachrániť. Prelát spomenul aj pandémiu ochorenia Covid-19, ktorá podľa neho svet paralyzovala, a požiadal boha o pomoc. „Pane, ukáž nám, že si nás neopustil,“ povedal Aupetit.

Parížska katedrála začala horieť vlani 15. apríla. Skôr ako ju hasiči nasledujúceho dňa nadránom uhasili, oheň stihol zničil strechu, krov ako i vežičku z 19. storočia. Oheň zrejme spôsobil elektrický skrat alebo zle uhasený cigaretový ohorok. Podľa vyšetrovateľov chrám nikto nezapálil úmyselne. Dnešná bohoslužba bola len druhou, ktorá sa v priestoroch Notre-Dame od vlaňajšieho požiaru uskutočnila. Prvá sa konala vlani v polovici júna v jednej z bočných kaplniek.

Požiar ikonickej pamiatky vyvolal po celom svete vlnu solidarity. Podľa správcov najväčšej verejnej zbierky sa podarilo do konca marca na opravu vybrať približne 375 miliónov eur. Z toho takmer 56 miliónov eur má fond reálne na účte. Zvyšok predstavujú podľa správcov záväzné finančné prísľuby na opravu chrámu. Na opravu Notre-Dame sa organizovala ešte rad ďalších dobročinných zbierok. Kvôli šíreniu koronavírusu sa v polovici marca prerušili všetky práce na opravách objektu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Notre Dame #bohoslužba