Po šiestich týždňoch sa v Kongu znovu objavila ebola

V Kongu sa po viac ako šiestich týždňoch znovu objavila nákaza eboly. Dnes to podľa agentúr uviedla tamojšia vláda, ktorá sa pritom v nedeľu chystala vyhlásiť koniec druhej najväčšej epidémie tejto choroby v histórii. Epidémia eboly v stredoafrickej krajine zúri od augusta 2018 - od tej doby sa nakazilo vyše 3400 ľudí a viac ako 2200 ich zomrelo.

10.04.2020 18:58
debata (7)

Boj s chorobou v Kongu značne komplikuje pôsobenie ozbrojených milícií, ktoré napádajú zdravotníkov aj civilné obyvateľstvo. Od februára roku 2018 bolo kvôli násiliu vyše pol milióna ľudí donútených opustiť svoje domovy, čo úradom sťažuje kontrolu šírenia vysoko nákazlivého ochorenia. Žiadny nový prípad sa až do dneška neobjavil od 17. februára.

Ebola bola prvýkrát zaznamenaná v hustých tropických pralesoch Konga v roku 1976. Názov vírusu bol odvodený od rieky Ebola, ktorá touto oblasťou preteká. Ebola patrí medzi najobávanejšie choroby na svete, je vysoko nákazlivá, umiera 50 až 90 percent nakazených. Vírus poškodzuje cievy a spôsobuje tak vnútorné, ako aj vonkajšie krvácanie.

Najhoršie epidémia eboly sa rozšírila na začiatku decembra 2013 v západnej Afrike. Ebole tam za viac ako dva roky podľahlo vyše 11 300 ľudí z viac než 29 000 nakazených, čo bolo najviac v histórii tejto nákazy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #ebola