Taliban požiadal USA, aby zastavili útoky na nebojové zóny v Afganistane

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban požiadalo americkú armádu, aby neútočila na nebojové zóny v Afganistane. Vyhlásil to v sobotu hovorca politického úradu militantov, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

11.04.2020 19:45
Afghanistan vojaci bagram kábul Foto: ,
Vojaci Afganskej národnej armády na stráženom kontrolnom stanovisku neďaleko základne Bagram v severnom Kábule. Afganistan, 8. apríla 2020.
debata (13)

Podľa jeho slov mal politický úrad Talibanu v katarskej Dauhe podrobnú diskusiu s vrchným veliteľom síl USA a NATO v Afganistane Austinom Millerom, zameranú na predchádzanie nočným operáciám v takýchto oblastiach.

Taliban zverejnil videozáznam, o ktorom tvrdí, že zachytáva domy v afganskej provincii Badachšan zbombardované americkými silami. Hovorca armády USA doplnil, že Miller mal stretnutie s „vybranými lídrami Talibanu“, s ktorými hovoril o „zmiernení násilia“.

V piatok však medzitým došlo na juhu provincie Kandahár v výbuchu nastraženej nálože, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a dvoch zranených. Miestne úrady z útoku obviňujú Taliban. Hnutie tiež v rovnakom čase zaútočilo aj v provincii Ghazní.

Pokračujúce násilie vrhá pochybnosti na budúcnosť interných rozhovorov medzi Talibanom a afganskými stranami.

Dohoda, ktorú koncom februára podpísali USA a Taliban, požaduje prepustenie približne 5000 talibanských väzňov a zhruba 1000 vládnych väzňov pred začiatkom vnútroafganských mierových rokovaní.

Afganská vláda už začala prepúšťať talibanských militantov, ale odmieta prepustiť veliteľov, ako hnutie požaduje. Táto extrémistická skupina odmietla daný proces s tým, že vláda prepúšťa „neznámych jednotlivcov, čo poškodzuje mierové úsilie“.

„Nemôžeme prepustiť vrahov našich ľudí. Nechceme, aby sa vrátili na bojisko,“ povedal člen vládneho vyjednávacieho tímu. Dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu, podpísali Spojené štáty s Talibanom 29. februára.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #Americká armáda