Sestru Kim Čong-una opäť dosadili do vrcholovej pozície

Vpyvnú sestru severokórejského vodcu Kim Čong-una opäť dosadili do funkcie vo vládnej inštitúcii, ktorá robí kľúčové rozhodnutia. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom v nedeľu informovala tlačová agentúra AFP.

12.04.2020 16:53
Kim Čong-un, Kim Jo-džong Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un so sestrou Kim Jo-džong na archívnej snímke.
debata (5)

Kim Jo-džong, ktorá je dlhodobo blízkou poradkyňou svojho staršieho brata, bola dosadená ako náhradná členka Ústredného výboru Kórejskej strany práce (KSP) v rámci výmeny kresiel vrcholových činiteľov. Sobotňajšiemu zasadnutiu, na ktorom sa rozhodovalo o príslušnej reorganizácii, predsedal Kim Čong-un.

Analytici tvrdia, že Kim Jo-džong odvolali z danej pozície minulý rok po neúspešnom druhom summite vodcu KĽDR a amerického prezidenta Donalda Trumpa vo vietnamskom Hanoji. „Opätovné vymenovanie je súčasťou jej nedávneho vzostupu v severokórejskej hierarchii,“ uviedol pre AFP odborník na Severnú Kóreu.

Kim Jo-džong sa v roku 2018 zúčastnila ako diplomatická vyslankyňa svojho brata na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu. Často ju je vídať po jeho boku na summitoch s Trumpom alebo juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Svoje vlastné vyhlásenia priameho politického významu však začala vydávať iba v marci.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un