Požiar v okolí černobyľskej elektrárne sa podarilo dostať pod kontrolu

Ukrajina v utorok oznámila, že požiar, ktorý od začiatku apríla ohrozuje oblasť v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne, sa podarilo dostať pod kontrolu a na mieste sa nachádzajú už len menšie, izolované ohniská. Informovala o tom agentúra AFP.

14.04.2020 06:36 , aktualizované: 15:45
Černobyľ Foto: ,
Požiar v černobyľskej zóne
debata (7)

Šéf štátneho ekologického inšpektorátu Ukrajiny Jehor Firsov na sociálnej sieti Facebook napísal, že požiar sa podarilo uhasiť, čomu pomohol aj dážď. Úroveň radiácie sa neustále meria a je v norme.

Ukrajinská služba pre mimoriadne situácie ubezpečila, že úroveň rádioaktívneho žiarenia v Kyjeve a Kyjevskej oblasti je v rámci normálnych limitov a nepresahuje prirodzené hodnoty.

Požiar podľa polície založil 4. apríla muž, ktorý pálil suchú trávu v uzavretej zóne vytvorenej okolo jadrovej elektrárne.

Plamene sa postupne rozšírili a v pondelok sa dostali až do vysídleného mesta Pripiať a od úložiska rádioaktívneho odpadu v lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delili asi dva kilometre.

Na mieste požiaru bolo nasadených viac ako 400 hasičov a hasičská technika vrátane lietadiel, ktoré na plamene zhadzovali vodu.

Po havárii v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ku ktorej došlo 26. apríla 1986, vytvorili okolo nej uzavretú zónu s rozlohou 2 600 štvorcových kilometrov. Táto oblasť je neobývaná, výnimku tvorí asi 200 ľudí, ktorí sa odmietajú podriadiť príkazom úradov.

Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách, ktorá často vedie k ničivým lesným požiarom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ #Ukrajina