Generálmajor ukrajinskej SBU Šajtanov pracoval pre ruskú FSB

Kontrarozviedka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) odhalila vo svojich radoch človeka, ktorý pracoval pre ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB). Ide o generálmajora SBU Valerija Šajtanova. Zadržali ho na základe obvinení z vlastizrady a terorizmu.

14.04.2020 19:05
debata (44)

„SBU zhromaždila dostatočné množstvo dôkazov, ktoré presvedčivo svedčia o tom, že Šajtanov je človekom Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie,“ informovalo podľa agentúry UNIAN tlačové oddelenie SBU s tým, že k dispozícii sú zvukové aj obrazové dôkazné materiály.

Podľa SBU Šajtanov na základe pokynov FSB zhromažďoval a zasielal informácie okrem iného o tajných operáciách vykonávaných vo vojnovej zóne v Donbase či o medzinárodnej spolupráci ukrajinských bezpečnostných agentúr v otázkach národnej bezpečnosti a obrany.

Vyšetrovanie obsahuje videozáznamy z opakovaných stretnutí Šajtanova s jeho riadiacim dôstojníkom, plukovníkom FSB Igorom Jegorovom, ktoré sa konali na území tretích štátov vrátane Nemecka, Francúzska a Chorvátska, uviedla SBU.

Podľa nej existujú aj nezvratné dôkazy o tom, že na pokyn ruských bezpečnostných agentúr Šajtanov plánoval vykonanie teroristických činov na Ukrajine. Jeho riadiaci dôstojník z FSB mu sľúbil odmenu 200-tisíc dolárov a ruský pas. Na vykonanie teroristických činov si Šajtanov vybral osobu z bývalých jednotiek špeciálnych síl, tvrdí SBU.

Šajtanov, využívajúc svoje právomoci, podľa SBU tiež zhromažďoval spravodajské informácie od vyšších aj vrcholných operatívcov SBU. Jegorov naverboval Šajtanova počas pravidelných oficiálnych návštev Ukrajiny v rámci medziagentúrnej spolupráce ešte pred vypuknutím vojny v roku 2014, dodala SBU.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina