Trump dal preskúmať, či vírus nie je z laboratória vo Wu-chane

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že sa jeho vláda snaží zistiť, či koronavírus pochádza z laboratória v čínskom Wu-chane. Americký minister zahraničia Mike Pompeo medzitým povedal, že Peking by "mal ísť s pravdou von" a oznámiť, čo vie. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.04.2020 06:12
debata (319)

Zdroj vírusu zostáva záhadou. Šéf zboru náčelníkov štábov Mark Milley v utorok oznámil, že velenie americkej armády sa prikláňa k názoru, že pôvod terajšej globálnej nákazy je prírodný a že koronavírus nebol vyvinutý v čínskych laboratóriách, ale nemožno to povedať s úplnou istotou.

Americká televízia Fox News v stredajšej reportáži uviedla, že koronavírus pochádza z wuchanského laboratória. Za jeho vývojom ale podľa televízie nebola snaha Pekingu vytvoriť biologickú zbraň, ale skôr sa Čína snažila dokázať, že má rovnaké či väčšie schopnosti identifikovať a likvidovať vírusy ako Spojené štáty.

Podľa reportáže sa v laboratóriu, kde sa vykonávajú experimenty s vírusmi, v dôsledku nedostatočných bezpečnostných opatrení niekto koronavírusoom nakazil, a nákaza sa potom objavila na neďalekom trhovisku, kde sa predávajú divoko žijúce zvieratá.

Trump na tlačovej konferencii uviedol, že si je správ o úniku vírusu z laboratória vedomý. „Veľmi dôkladne skúmame túto príšernú situáciu, ktorá sa stala,“ povedal. Na otázku, či o tom hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom americký prezident odpovedal, že to nechce komentovať. „Jednoducho o tom nechcem hovoriť, v tejto chvíli to nie je vhodné,“ zdôraznil.

Prezident Trump sa počas trvania pandémie snaží klásť dôraz na pevné americko-čínske vzťahy. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že USA až doteraz záviseli na čínskych ochranných pomôckach, ktorých bol v amerických zdravotníckych zariadeniach zúfalý nedostatok.

Wuchanský inštitút virológie, ktorý je podporovaný štátom, už vo februári odmietol tvrdenie, že bol koronavírus umelo vytvorený v jednom z jeho laboratórií.

Pompeo v rozhovore s Fox News po tlačovej konferencii Trumpa uviedol, že americká vláda vie, že koronavírus pochádza z Wu-chanu a že inkriminovaný trh sa nachádza len niekoľko míľ od laboratória. „Čínska vláda musí ísť s pravdou von,“ povedal šéf americkej diplomacie s tým, že by Peking mal pomôcť vysvetliť, ako sa vírus začal šíriť.

Fox News na webe citovala aj denník Washington Post, ktorý uviedol, že úradníci veľvyslanectva USA v januári 2018 varovali pred nedostatočnou bezpečnosťou vo virologickom laboratóriu vo Wu-chane a informovali o rizikovom vedeckom výskume koronavírusu z netopierov.

Podľa vedeckých poznatkov sú zdrojom nového koronavírusu SARS-CoV-2 práve netopiere.

Trump a ďalší politici vyjadrili nedôveru voči tvrdeniu Pekingu, že v Číne koronavírusu podľahlo okolo 3000 ľudí a domnievajú sa, že skutočný počet je mnohonásobne vyšší.

Trump v stredu zopakoval, že USA majú viac potvrdených prípadov, pretože viac testujú. S odkazom na čínske oficiálne údaje o počte infikovaných a mŕtvych Trump poznamenal: „Naozaj tomu niekto verí?“

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus