Kyjev a proruskí separatisti si vymenili vojnových zajatcov

Na Ukrajine sa vo štvrtok uskutočnila ďalšia etapa výmeny vojnových zajatcov a zadržiavaných osôb medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Výmena sa zaobišla bez incidentov a za rešpektovania sanitárnych pravidiel súvisiacich s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala agentúra TASS.

16.04.2020 11:05
debata (3)

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pripomenula, že „toto je tretia etapa výmeny väzňov“ počas funkčného obdobia prezidenta Zelenského. Prvá sa konala vlani v septembri, keď sa domov vrátilo 35 Ukrajincov. Počas druhej výmeny – v decembri – sa na Ukrajinu vrátilo 76 jej občanov.

Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová podľa agentúry UNIAN uviedla, že prioritou ukrajinského vedenia „zostáva prepustenie všetkých občanov Ukrajiny, ktorí sú stále nezákonne zadržiavaní na území Ruskej federácie, na dočasne okupovaných územiach regiónov Krym, Luhansk a Doneck“.

Vo štvrtok bolo Ukrajine vydaných spolu 19 osôb zadržiavaných na „dočasne okupovaných územiach,“ informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

V jej vyhlásení sa uvádza, že vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu budú prepustení Ukrajinci po návrate v povinnej 14-dňovej karanténe.

Karanténu svojim novoprepusteným nariadili aj úrady v separatistických republikách na východe Ukrajiny.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 a doteraz si vyžiadal viac ako 13-tisíc obetí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine