V Česku použijú tisíce tabliet hydroxychlórochínu na liečbu Covid-19

Do Českej republiky (ČR) mieri zásielka takmer desaťtisíc tabliet hydroxychlórochínu, ktorý sa môže použiť pri liečbe ochorenia Covid-19. Na základe povolenia ministerstva zdravotníctva ich doviezla spoločnosť Teva Pharmaceuticals CR.

16.04.2020 14:38
ČR Praha Koronavírus Nemocnica pacient Foto: ,
Sestrička sa stará o pacienta s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v pražskej univerzitnej nemocnici v utorok 7. apríla 2020.
debata (56)

„Hydroxychlórochín je liek schválený na liečbu malárie, lupusu alebo reumatoidnej artritídy v mnohých štátoch a v klinickej praxi je používaný roky,“ pripomenul šéf spoločnosti pre ČR a Slovensko Juan Carlos Conde Ibarra.

Liek bolo nutné doviezť z iného štátu Európskej únie. Tomu však predchádzalo dočasné povolenie na distribúciu lieku, pretože ten nie je v ČR registrovaný. „Na základe formálnych odporúčaní a odporúčaných dávok pre experimentálne použitie pri liečbe Covid-19 by toto množstvo mohlo byť potenciálne využité na liečbu viac ako 600 pacientov,“ dodal Ibara, podľa ktorého majú 9 990 tabliet dostať nemocnice darom.

Hydroxychlórochín je jedným z prípravkov, ktoré lekári experimentálne používajú na liečbu ochorenia Covid-19. Ministerstvo už v marci obmedzilo predpisovanie lieku Plaquenil, ktorý hydroxychlorochín obsahuje.

Minulý týždeň ministerstvo oznámilo, že sa podarilo získať z Japonska liek Favipiravir, ktorý možno rovnako použiť na liečbu Covid-19. Ten je podľa štvrtkového vyjadrenia ministra zahraničia Tomáša Petříčka na ceste do ČR, informuje český portál Novinky.cz.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #Covid-19