Dym z požiarov pri Černobyle zavialo do Kyjeva

Vedenie ukrajinskej metropoly Kyjev varovalo vo štvrtok obyvateľov, aby zatvorili okná vo svojich domovoch a nevychádzali von. Ovzdušie v meste bolo totiž večer znečistené okrem iného dymom lesných požiarov, ktoré už niekoľko dní vyčíňajú v uzavretej zóne okolo jadrovej elektrárne Černobyľ, informoval denník Kyiv Post vychádzajúci v angličtine.

16.04.2020 21:23 , aktualizované: 17.04.2020 06:13
debata (8)

O 23.10 h miestneho času (22.10 h SELČ) mal index kvality ovzdušia v Kyjeve podľa webovej stránky IQAir hodnotu 380, čo je „nebezpečná“ úroveň. Úrovne žiarenia pozadia sú však v normálnom rozmedzí.

„Dym pochádza z požiarov v Žytomyrskej oblasti a v uzavretej zóne (elektrárne Černobyľ),“ uviedla vo vyhlásení pre médiá kyjevská radnica. Dodala, že faktorom je aj juhozápadný vietor.

Dva dni po tom, čo sa podarilo uhasiť väčšinu ohnísk v uzavretej zóne okolo Černobyľa, silný vietor tam rozdúchal plamene na troch nových miestach, uviedol riaditeľ ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne situácie Mykola Čečotkin.

Nové požiare podľa neho nespôsobila prachová búrka, ktorá sa v rovnakom čase prehnala aj cez Kyjev a Kyjevskú oblasť.

Polícia našla už aj osobu, ktorá požiar spôsobila podpálením suchej trávy. Ide o 27-ročného muža, ktorý tak podľa vlastných slov urobil „pre zábavu“, ale neskôr, keď sa oheň pod vplyvom vetra rýchlo rozšíril, ho už nedokázal uhasiť.

Požiare vznikli v uzavretej zóne s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov, ktorú vytvorili po havárii v elektrárni v roku 1986. Vznik požiarov v tejto oblasti vyvoláva obavy, že by mohli rozšíriť rádioaktívny materiál.

Černobyľská atómová elektráreň V. I. Lenina bola postavená v blízkosti mesta Pripjať. Pri experimente, ktorý sa odohrával za stenami štvrtého bloku zlyhal ľudský faktor. Pri experimente v noci na 26. apríla 1986, ktorý mal v reaktore overiť zotrvačný dobeh turbogenerátora nekontrolovateľne vzrástol výkon reaktora, došlo k prehriatiu paliva a deštrukcii jeho povrchu.

O 01.24 h miestneho času nastali dva výbuchy. Po nich došlo k požiaru a úniku radiácie. Katastrofa sa považuje za najhoršiu jadrovú a ekologickú haváriu v histórii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ #Kyjev #dym #Ukrajina