Tragédia v Kanade: Falošný policajt zabil v Novom Škótsku 18 ľudí

Na najmenej 18 stúpol počet obetí útoku v kanadskej provincii Nové Škótsko, ktorý v nedeľu spáchal muž prezlečený za policajta. O novej bilancii informoval v pondelok kanadský premiér Justin Trudeau.

20.04.2020 06:10 , aktualizované: 19:24
Canada Shooting Foto: ,
Jednu z obetí streľby odvážajú z plynovej stanice v Enfielde v Novom Škótsku v Kanade, 19. apríla 2020.
debata (44)

Vo svojom vyhlásení Trudeau okrem toho zdôraznil, že Kanada „je jednotná v úsilí poraziť pandémiu (vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2), zachrániť životy a pomôcť si, aby bolo lepšie“.

Dodal, že pandémia bráni tomu, aby sa ľudia zišli a uctili si spolu pamiatku obetí útoku. Uviedol však, že sa uskutoční virtuálny smútočný akt, ktorý „bude oslavou života obetí“. Spresnil, že sa tak stane v piatok večer prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Trudeau súčasne apeloval na médiá, aby sa vyhýbali uvádzaniu mena útočníka alebo zverejňovaniu jeho fotografie. „Nerobte z neho slávneho,“ vyzval.

Ozbrojenec prezlečený za policajta vyčíňal od soboty večera v severnej časti Nového Škótska. Polícia neskôr oznámila, že podozrivým je 51-ročný muž, ktorý žil v meste Portapique.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že strelec si svoje prvé obete vybral zámerne, ale potom už zabíjal náhodne. Niekoľko domov v oblasti, kde došlo k streľbe, bolo podpálených.

Masové streľby sú v Kanade pomerne zriedkavé. Zbrojnú legislatívu v krajine sprísnili po masovej streľbe z roku 1989, pri ktorej ozbrojenec Marc Lépine zabil na vysokej škole v Montreale 14 žien a seba. Pred streľbou z uplynulého víkendu to bol najhorší takýto útok v Kanade.

V reakcii na najnovší útok Trudeau oznámil, že podporí, aby jeho vláda predložila do parlamentu návrh zákona na zákaz útočných zbraní vojenského typu. Stane sa tak hneď po skončení krízy vyvolanej epidémiou choroby COVID-19 vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #streľba #Kanada