Le Drian: Svet bude po pandémii horší ako ten predtým

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian povedal, že pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 prehlbuje diplomatické nezhody vo svete, posilňuje rivalitu medzi USA a Čínou a oslabuje multilateralizmus. Informovala o tom agentúra AFP.

20.04.2020 18:31
debata (8)

„Pandémia je pokračovanie boja medzi veľmocami inými prostriedkami,“ povedal Le Drian pre denník Le Monde v rozhovore, ktorý bol zverejnený v pondelok. Minister sa obáva, že svet po pandémii bude horší ako ten predtým.

Západné krajiny na čele s USA kritizujú Čínu za jej prístup k pandémií koronavírusu, ktorá si na celom svete vyžiadala už viac ako 164 000 obetí na životoch a zasiahla aj svetové hospodárstvo. Čína odmieta tvrdenia o tom, že na začiatku zatajovala informácie o prepuknutí nákazy alebo že poskytovala nepravdivé údaje o počte úmrtí.

Prvé prípady koronavírusu zaznamenali v decembri minulého roka v meste Wu-chan v čínskej provincii Chu-pej.

Spojené štáty vedú s Čínou obchodnú vojnu a obviňujú ju z priemyselnej špionáže a vojenských aktivít v oblasti Juhočínskeho mora, pripomína AFP.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že USA pozastavia svoje finančné príspevky pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) pre údajné nezvládnutie situácie okolo koronavírusu. Trump WHO obvinil, že je „veľmi naklonená Číne“.

Le Drian tento Trumpov krok označil za „ďalšiu výzvu pre multilateralizmus“. Stiahnutie sa USA z pozície globálneho lídra podľa neho vytvára prekážku spoločného postupu medzinárodného spoločenstva v rôznych otázkach a dodáva odvahu Číne, aby prevzala vedúcu pozíciu medzi svetovými veľmocami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Jean-Yves Le Drian #koronavírus