Vracia sa talianska loď, čo uplávala koronavírusu

Odysea obrej výletnej lode Costa Deliziosa sa po pätnástich týždňoch končí. Luxusné talianske plavidlo, pred ktorým sa na jeho plavbe okolo sveta v obave z koronavírusu zatváral jeden prístav za druhým, v pondelok konečne dostalo povolenie zakotviť v Barcelone, kde ho opustilo 168 Španielov. Pre zvyšok z pôvodných 1¤831 pasažierov a 898 členov posádky sa konečnou zastávkou stane Janov, kam má loď doraziť v utorok.

20.04.2020 22:31
Costa Deleziosa
Výletná loď Costa Deliziosa v barcelonskom prístave. Autor: Emilio Morenatti, SITA/AP
debata (1)

Keď Costa Deliziosa piateho januára vyplávala z Benátok, nik nemohol tušiť, že planétu medzičasom zachváti pandémia a druhá polovica takmer trojmesačnej dovolenky snov sa pre turistov, ktorí za ňu zaplatili dvadsaťtisíc eur, zmení na nočnú moru.

„Bolo to neuveriteľné,“ povedal pre agentúru AP Carlos Payá, 58-ročný športový publicista z Valencie, ktorý plavbu absolvoval s manželkou. Videli najkrajšie moria, nedotknuté pláže a ostrovy, ich nohy sa ale pevnej zeme naposledy dotkli v polovici marca v Austrálii.

Zlom podľa Payá nastal po „70 nádherných dňoch" brázdenia oceánov. Loď práve zakotvila v austrálskom Perthe, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandémiu. Od tej chvíle sa už nikde na breh nedostali. Seychely, Maurícius i Réunion si odfotili len z okienka kajuty. Pri technických zastávkach mohla loď natankovať, palubu ale nik nesmel opustiť. Omán ani ďalšie prístavy pri Suezskom prielive, kadiaľ sa Costa Deliziosa vracala do Stredozemného mora, jej neumožnili zakotviť. Podobne sa zachovali aj francúzske úrady, ktoré nevyhoveli žiadosti, aby 430 Francúzov mohlo vystúpiť v Marseilles.

„V našich domovských krajinách sme mali rodiny. Správy, ktoré odtiaľ prichádzali, nás všetkých znepokojili a rozžialili," konštatoval Payá, ktorý v prvej chvíli s manželkou po inom netúžil, len sa čo najrýchlejšie vrátiť do Valencie k svojim dospelým deťom. Napokon si však uvedomil, že Costa Deliziosa je svojím spôsobom tristo metrov dlhá Noemova archa, izolovaná pred zlovestnou nákazou.

Kapitán na lodi zaviedol všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré v Taliansku nariadila vláda. Karanténa sa ešte sprísnila, keď u jedného staršieho talianskeho turistu sa prejavili príznaky sprevádzajúce ochorenie COVID-19. Mnohých na palube to poriadne vystrašilo. Všetci počuli o prípade výletnej lode Diamond Princess, kde sa koronavírusom nakazilo 712 ľudí a dvanásti z nich ochoreniu podľahli. Napätie trocha poľavilo, keď začiatkom minulého týždňa podozrivého pacienta vysadili na Sicílii a testy u neho nákazu koronavírusom nepotvrdili.

„Návrat domov bude znamenať radikálnu, brutálnu, zmenu" povedal Payá pre AP. „Mnohí cestujúci by zo strachu najradšej zostali na palube. Je to však niečo, čomu musíme čeliť, rovnako ako sú tomu vystavené naše rodiny, priatelia a susedia," dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď #pandémia #koronavírus