Vodca KĽDR Kim je na tom zle, uviedla CNN. Južná Kórea to poprela

Juhokórejská vláda v utorok poprela správy o tom, že by bol severokórejský vodca Kim Čong-un vo vážnom stave po operácii. Podľa Reuters to uviedla agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládneho činiteľa. S informáciou o Kimovom podlomenom zdraví pôvodne prišla televízia CNN ktorá sa odvolávala na nemenovaný zdroj z americkej vlády. KĽDR ani úrady USA sa k záležitosti zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

21.04.2020 07:00
debata (27)

Špekulácie o Kimovom zdravotnom stave vypukli už v polovici apríla, kedy sa 36-ročný autoritársky vodca výnimočne a bez vysvetlenia neobjavil na oslavách narodenín svojho dedka a zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena. Naposledy bol na verejnosti o štyri dni skôr na rokovaní vlády.

Webový portál Daily NK, ktorý údajne získava informácie od severokórejských prebehlíkov, napísal s odkazom na svoje zdroje, že sa Kim zotavuje po „kardiovaskulárnom chirurgickom zákroku“.

Vodcovo zdravie je podľa portálu podlomené, pretože má nadváhu, fajčí a je prepracovaný. Juhokórejské ministerstvo zjednotenia, ktoré má na starosti vzťahy medzi oboma krajinami na Kórejskom polostrove, už skôr uviedlo, že informácie CNN a Daily NK nemôže potvrdiť. V rovnakom duchu sa vyjadrila aj kancelária juhokórejského prezidenta, podľa ktorej sa v KĽDR nedeje nič neobvyklé.

Zahraničná kancelária čínskej komunistickej strany Reuters takisto oznámila, že nemá informácie o tom, že by bol Kim Čong-un vážne chorý. Čína je najbližším medzinárodným spojencom KĽDR.

Severná Kórea v posledných týždňoch vypálila niekoľko rakiet krátkeho doletu. Podľa analytikov išlo rovnako o súčasť osláv Kim Ir-senových narodenín. Kim Čong-un však vojenské testy výnimočne nepozoroval a ani sa o nich nezmienila štátna televízia.

KĽDR prísne kontroluje všetky informácie, ktoré sa týkajú jej vodcu, okolo ktorého v krajine panuje veľmi silný kult osobnosti. Pozorovatelia sa preto musia spoliehať buď na indície zo štátnej propagandy alebo na zdroje vo vnútri režimu. Aj tajné služby sa pritom niekedy ohľadom udalostí v krajine mýlia.

Neprítomnosť vodcov na verejných oslavách vzbudzuje špekulácie o ich zdraví, ktoré však často nie sú podložené.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un