Saudská Arábia popravila v roku 2019 rekordný počet ľudí

Saudská Arábia popravila 184 ľudí v roku 2019, čo je historicky najvyšší počet, uvádza ľudskoprávna organizácia Amnesty International, ktorú v utorok citovala britská stanica BBC.

21.04.2020 12:19
debata (12)

Počet popráv pritom celosvetovo klesol už štvrtý rok po sebe. V roku 2019 štáty potvrdili 657 trestov smrti, čo je o päť percent menej ako v roku 2018. Amnesty uvádza, že je to najmenej za posledné desaťročie.

Počet trestov smrti však nezahŕňa Čínu, v ktorej je tento údaj štátnym tajomstvom. Amnesty verí, že Čína vlani poslala na smrť tisícky ľudí. Irán potvrdil 251 popráv a Irak 100. Aj v týchto krajinách, rovnako ako v Severnej Kórei a vo Vietname, však skutočné čísla môžu byť vyššie.

„Trest smrti je odporným a neľudským trestom. Neexistuje pritom dôkaz, že ľudí od trestnej činnosti odrádza viac než väzenie. Veľká väčšina krajín to už pochopila a je povzbudzujúce vidieť, že ich (trestov smrti) počet celosvetovo klesá,“ uviedla Clare Algarová, jedna z vedúcich predstaviteliek Amnesty International.

Rastúci počet popráv v Saudskej Arábii však Algarová považuje za „alarmujúci vývoj“. Saudská Arábia v roku 2019 popravila 178 mužov a šesť žien. Polovica z popravených nebola občanmi Saudskej Arábie. V roku 2018 kráľovstvo popravilo 149 osôb. Väčšinu popravených súdy odsúdili za zločiny spojené s drogami či vraždou. Amnesty však zaznamenala zvýšené použitie trestu smrti ako „politickej zbrane proti disidentom z šiitskej menšiny“.

Významný pokles trestov smrti zaznamenala Amnesty v Egypte, Japonsku a Singapure. Po prvý raz od roku 2010 žiadny trest smrti nevykonal Afganistan. Nijaké popravy nevykonali ani Taiwan či Thajsko.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia