Premiant zlyháva? Singapur čelí novej vlne nákazy

Niekdajšieho vzorného žiaka v boji proti pandémii trápi nečakaný problém. Päťapolmiliónový Singapur v pondelok zaznamenal rekordných 1 426 nových prípadov nákazy koronavírusom. Na Slovensku, ktoré má porovnateľný počet obyvateľov, v rovnaký deň pribudlo 26 potvrdených prípadov

21.04.2020 16:12
Virus Outbreak Singapore Migrant Workers Foto:
Indickí gastarbeiteri v Singapure upravujú stromy. Autor: YK Chan, SITA/AP
debata (1)

Malý mestský štát s rozlohou len niečo vyše sedemsto kilometrov štvorcových má v súčasnosti vyše deväťtisíc nakazených, najviac v celej juhovýchodnej Ázii. Je to obrovský nárast od polovice marca, keď infikovaných bolo len asi dvesto a situácia sa zdala byť plne pod kontrolou.

Singapuru sa pri prvej vlne podarilo zachytiť šírenie vírusu z Číny zavedením karantény a trasovaním kontaktov. Ostrovná krajina má výhodu v podobe jedinej pozemnej hranice s Malajziou, ktorú nie je problém dôsledne kontrolovať. Monitoring sa tak mohol sústrediť na cestujúcich prichádzajúcich leteckou a lodnou dopravou.

Singapur mal navyše skúsenosti s ochorením SARS v roku 2003 a obyvatelia zavádzané opatrenia disciplinovane dodržiavali. „Ľudia s pozitívnym testom, aj keď len s nepatrnými či žiadnymi príznakmi, zostávali v karanténe, až kým nemali negatívny test,“ podelil sa so CNN o tajomstvo prvotného úspechu Dale Fischer, šéf infekčnej inšpekcie z Národnej univerzity v Singapure. Kde sa však potom stala chyba? Achillovou pätou obrany proti nákaze sa stali gastarbeiteri. „Väčšinu nových prípadov predstavujú držitelia pracovného povolenia žijúci v ubytovniach pre zahraničných pracovníkov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Migrujúci pracovníci s nízkymi mzdami, ktorí sú životne dôležitou súčasťou singapurskej ekonomiky, momentálne tvoria prinajmenšom 60 percent infikovaných. Viac ako 200-tisíc Bangladéšanov, Indov a robotníkov z ďalších chudobnejších ázijských krajín žije v stiesnených priestoroch ubytovní, kde sa vírus môže rýchlo šíriť. Monitoring tohto potenciálneho ohniska nákazy úrady doteraz podceňovali.

„Ubytovne boli časovanou bombou, ktorá čakala na explóziu. To je budíček pre Singapur, aby sme zaobchádzali s našimi nenahraditeľnými pracovníkmi ako krajina rozvinutého sveta, a nie týmto hanebným spôsobom,“ citovala BBC singapurského právnika Tommyho Koha.

V rámci nového balíčka opatrení vláda nariadila masívne testovanie zahraničných pracovníkov a uvalila karanténu na viac ako polovicu zo 43 registrovaných ubytovní. Niekoľko tisíc ďalších zahraničných pracovníkov presunuli do nových, priestrannejších ubytovacích zariadení. Singapurská vláda v snahe dostať situáciu znova pod kontrolu bola nútená zaviesť nové obmedzenia v kombinácii s tvrdými trestami. Krajinu do 4. mája čiastočne uzavrela, nariadila uzatvoriť školy a niektoré pracoviská i povinné nosenie rúšok.

Hoci istý čas ešte treba rátať s ďalším nárastom počtu nakazených, podľa CNN má Singapur vďaka ráznym krokom vlády i vyspelému zdravotníckemu systému veľkú šancu zvládnuť aj druhú vlnu pandémie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #pandémia #koronavírus