Falošný e-mail oznamoval sťahovanie jednotiek NATO z Litvy

Litovský minister obrany Raimundas Karoblis dostal falošný e-mail, ktorý obsahoval oznámenie o stiahnutí síl NATO z Litvy. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informovalo litovské ministerstvo obrany.

22.04.2020 16:06
debata (9)

Správa bola zaslaná v mene generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a dostali ju aj litovské médiá a úradníci v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie.

„Je to nový pokus o premenu koronavírusovej krízy na bezpečnostnú krízu,“ komentoval záležitosť minister Karoblis. Podľa jeho názoru táto falošná informácia sa snaží zdiskreditovať spojencov NATO a samotnú organizáciu.

V rámci úsilia o ochranu východného krídla NATO je v súčasnosti na vojenskej základni Rukla v strednej Litve umiestnená mnohonárodná jednotka v sile asi 450 vojakov, ktorej velí Nemecko.

Litovská armáda uviedla, že v posledných mesiacoch bolo zaznamenaných mnoho pokusov o šírenie nepravdivých informácií týkajúcich sa pandémie infekčnej choroby COVID-19 spôsobovanej novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Litva doteraz eviduje 1307 potvrdených prípadov infekcie a 38 úmrtí. Tamojšia vláda vyhlásila stav núdze a do 27. apríla nariadila obyvateľom, aby obmedzili svoj pohyb mimo domova.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #e-mail #Litva