Česi zisťujú, akú majú kolektívnu imunitu

Česko rozbieha plošné testovanie, ktoré má ukázať skutočný rozsah výskytu koronavírusu v krajine. Do projektu sa od štvrtka zapojí až 27-tisíc ľudí. Výsledky by mali byť známe začiatkom mája. Podľa zistenej miery kolektívnej imunity si vláda chce zvoliť stratégiu ďalšieho postupu proti pandémii a rozhodnúť, do akej miery môže uvoľniť obmedzujúce opatrenia.

23.04.2020 00:00
debata (33)

V Česku je teraz vyše sedemtisíc potvrdených prípadov nákazy, približne štyristo pacientov leží v nemocnici, viac ako dvesto chorých zomrelo. Ani z bezmála 190-tisíc doterajších testov, čo je asi 3,6-násobne viac, než koľko sa ich vykonalo na Slovensku, českí zdravotníci nepoznajú reálnu premorenosť populácie. Pri začínajúcich sa plošných previerkach preto zvolili takú štruktúru testovaných skupín, aby zodpovedali rozloženiu v spoločnosti.

Výskumníci vybrali šesť miest s rôznou mierou výskytu nákazy. K menej postihnutým patrí Brno, do štúdie je zaradená aj Praha a Olomouc. Zapojí sa tiež Litovel a Uničov, ktoré strávili 14 dní v karanténe, a Litoměřice, kde sa choroba rozšírila v domove seniorov.

Pri plošnom testovaní pôjde predovšetkým o to odhaliť, koľko ľudí už nákazu prekonalo bez príznakov a má tak proti nej v tele vytvorené protilátky.

„Je určitá skupina ľudí, ktorí nie sú v štatistikách pozitívnych prípadov zachytení, ale pritom si ochorením už prešli. Sami o tom nevedia, pretože nemali alebo nemajú príznaky,“ vysvetlil podľa portálu ihned.cz minister zdravotníctva Adam Vojtěch. „Čím vyšší bude podiel ľudí, u ktorých testy odhalia protilátky vznikajúce v reakcii na vírus, tým lepšia správa to bude. Väčší počet ľudí s protilátkami znamená silnejšiu kolektívnu imunitu. Vysoká premorenosť populácie by tiež znamenala, že podiel ťažkých prípadov nie je tak vysoký, aby ho zdravotníctva nedokázalo zvládnuť,“ dodal.

Podobné projekty plošného testovania sa robili aj v iných krajinách, ich výsledky však majú veľký rozptyl, od jedného do 40 percent. Českí vedci odhadujú, že miestna premorenosť bude zrejme nižšia. „Podľa môjho názoru sa budeme pohybovať v jednotkách percent,“ uviedol pre Českú televíziu námestník ministerstva zdravotníctva a popredný epidemiológ Roman Prymula.

Ak sa skutočne preukáže, že sa s nákazou doteraz stretlo len minimum Čechov, potom nebude možné očakávať skoré odvolanie všetkých zákazov. „Určite v takom prípade budeme musieť veľmi zvažovať plán rozvolňovania a oveľa viac sa zameriavať na dôsledky, ktoré to bude mať,“ konštatoval minister Vojtěch.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #testy #pandémia #koronavírus