V Záhrebe sa po mesiaci opäť triasla zem

Zemetrasenie v sile 3,5 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici zasiahlo vo štvrtok o 09.52 h chorvátske hlavné mesto Záhreb a po ňom nasledovali o niekoľko minút slabšie otrasy. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

23.04.2020 12:05
debata (3)

Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) hlásilo, že zemetrasenie s intenzitou 3,5 Richtera malo epicentrum dva kilometre severovýchodne od Záhrebu. Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk medzitým v komerčných médiách uviedol, že sila otrasov bola 3,4.

Zemetrasenie pocítili ľudia v rôznych častiach chorvátskej metropoly, ktorá utrpela rozsiahle škody už pri zemetrasení s magnitúdou 5,5 z 22. marca. Odvtedy pocítili v Záhrebe a okolí množstvo dotrasov.

Zemetrasenie, ktoré 22. marca zasiahlo Záhreb, spôsobilo škody vo výške približne 42 miliárd kún (cca 5,5 miliardy eur). Oznámila to v stredu chorvátska vláda. Krajina sa bude snažiť potrebné financie na obnovu škôd získať zo zahraničia.

Zemetrasenie v marci si vyžiadalo život 15-ročného dievčaťa a zranenia ďalších 27 osôb. V dôsledku poškodených budov muselo mnoho ľudí opustiť svoje domovy. „Bezodkladne je potrebné dokončiť opravu komínov, vodovodov a vykurovacích zariadení, aby sa ľudia mohli vrátiť domov,“ uviedol v stredu minister výstavby a územného plánovania Predrag Štromar.

Následne podľa jeho slov posúdia opravu poškodených nemocníc a škôl. „Požiadame tiež o (finančnú) pomoc Európsku komisiu a Svetovú banku a taktiež plánujeme darcovskú konferenciu,“ dodal Štromar. Minister financií Zdravko Marič povedal, že Chorvátsko bude v nasledujúcich mesiacoch potrebovať až 70 miliárd kún, aby bolo možné zvládnuť ekonomické dôsledky koronavírusovej krí­zy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Chorvátsko #záhreb