Podľa WHO môže tento rok zomrieť v Afrike dvakrát viac ľudí na maláriu

Počet obetí malárie v subsaharskej Afrike by sa v tomto roku mohol zdvojnásobiť na 769-tisíc, pretože boj s touto infekčnou chorobou narúša pandémia koronavírusu, varovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

23.04.2020 17:47
Afrika Foto: ,
debata (9)

Táto oblasť zatiaľ zaznamenala viac ako 25-tisíc potvrdených prípadov koronavírusu a viac ako 1200 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo.

Regionálna riaditeľka WHO pre Afriku, doktorka Matshidiso Moetiová, vyzvala všetky krajiny, aby zabezpečili, že budú pokračovať zásadné preventívne opatrenia proti malárii.

„Nedávna analýza zistila, že ak sa zníži aktívna činnosť proti šíreniu malárie, môže počet obetí na túto chorobu v subsaharskej Afrike stúpnuť dvojnásobne v porovnaní s rokom 2008,“ varovala Moetiová. „To by bol najvyšší počet mŕtvych od roku 2000,“ dodala.

V tejto súvislosti poukázala na štatistiky z epidémie eboly, kedy viac ľudí v Afrike zomrelo na iné choroby vrátane malárie než na samotnú ebolu, pretože nemali prístup k liečbe. „To by sa v prípade ochorenia Covid-19 nemalo opakovať,“ uviedla.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #WHO