OSN varovala Izrael pred anektovaním časti Predjordánska

Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov vo štvrtok varoval Izrael, aby neanektoval časti Predjordánska, keďže takýto krok by bol "ničivou ranou" pre medzinárodným spoločenstvom podporované dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Informovala o tom agentúra AFP.

23.04.2020 21:18
Israel Palestinians Foto: ,
Príslušníci izraelských ozbrojených síl
debata (6)

Mladenov počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá rokuje o otázkach konfliktu medzi Palestínčanmi a židovským štátom pravidelne raz za mesiac, vyzdvihol „inšpiratívne príklady spolupráce“ oboch strán v boji s pandémiou nového koronavírusu SARS-aCoV-2.

Vyslanec však zároveň upozornil aj na skutočnosť, že v regióne „pokračujú konfrontácie a boje“, pričom počet ich obetí stále narastá.

„Perspektíva toho, že Izrael anektuje časti okupovaného Predjordánska, je narastajúcou hrozbou,“ zdôraznil. Takýto vývoj by podľa jeho slov okrem iného znemožnil obnovenie rokovaní a „ohrozil by mierový proces v regióne“.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom. Palestínčania tieto jeho návrhy rozhodne odmietli. Nesúhlasia s nimi ani Liga arabských štátov a Organizácia islamskej spolupráce.

Zástancom anexie je aj úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa v pondelok so svojím hlavným politickým rivalom Bennym Gancom dohodol na vytvorení núdzovej vlády širokej koalície, ktorá má pomôcť Izraelu zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

Predstavitelia palestínskej samosprávy dohodu o vzniku novej izraelskej vlády okamžite odsúdili, keďže podľa ich názoru bude budúca izraelská vládna koalícia presadzovať anexiu palestínskych ú­zemí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #OSN #Predjordánsko