Biden: Trump sa pokúsi odložiť prezidentské voľby

Joe Biden, predpokladaný nominant Demokratickej strany pred americkými prezidentskými voľbami, si myslí, že prezident Donald Trump sa novembrové voľby pokúsi odložiť. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

24.04.2020 11:39
Joie Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (15)

„Pamätajte na moje slová. Myslím si, že sa (Trump) nejakým spôsobom pokúsi odložiť voľby, príde s dôvodom, prečo sa nemôžu konať,“ povedal Biden vo štvrtok. Biden vyhlásil, že odklad volieb je jedinou cestou, ako Trump môže vyhrať.

Šesť mesiacov pred voľbami musí Trump bojovať s pandémiou koronavírusu a rastúcou nezamestnanosťou. Podľa AFP jeho cesta k víťazstvu preto môže byť náročnejšia, ako by sa mohlo zdať.

Biden zdôraznil, že Trump urobí čokoľvek, aby ľuďom znemožnil zúčastniť sa na voľbách, čo dokázal, keď pohrozil, že bude vetovať finančnú pomoc Americkej pošte.

Práve voľba poštou môže byť jedným z nástrojov ako spomaliť šírenie koronavírusu. Trump tvrdí, že vytvára pôdu pre volebné podvody a manipuláciu.

Mnohé americké štáty v dôsledku pandémie odložili primárky, ktoré oficiálne rozhodnú o nominantoch na post šéfa Bieleho domu.

Joe Biden, 77-ročný bývalý viceprezident v administratíve Baracka Obamu, sa pravdepodobne stane nominantom Demokratickej strany. Podporu získal už od takmer všetkých bývalých rivalov z nominačného procesu vrátane senátora Bernieho Sandersa, senátoriek Elizabeth Warrenovej, Kamaly Harrisovej a Amy Klobucharovej či Petea Buttigiega, bývalého starostu mesta South Bend v štáte Indiana. Podporil ho aj bývalý prezident Barack Obama.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Donald Trump