Saudská Arábia o mesiac predĺžila jednostranné prímerie v Jemene

Medzinárodná koalícia, ktorá sa pod vedením Saudskej Arábie zúčastňuje bojov v Jemene, predĺžila o mesiac prímerie. Informovala o tom dnes saudskoarabská agentúra SPA. Koalícia prímerie vyhlásila 8. apríla s tým, že má trvať 14 dní.

24.04.2020 13:55
Jemen / Podvíživa / Foto: ,
Na archívnej snímke z 23. novembra 2019 podvyživený chlapec leží v posteli počas čakania na vyšetrenie v nemocnici v jemenskom meste Saná.
debata

Počítalo sa s tým, že to pomôže prinútiť obe strany konfliktu rokovať o trvalom pokoji zbraní. V Jemene začali tamojší menšinoví šiiti podporovaní Iránom bojovať proti vláde v hlavnom meste Saná v roku 2014 a dodnes kontrolujú metropolu a časť krajiny.

Prímerie vyhlásené začiatkom apríla bolo jednostranné a šiiti sa k nemu nezaviazali. Hovorca koalície dnes povedal, že toto prímerie vypršalo vo štvrtok a dohodu o trvalom ukončení bojov neprinieslo. Jednostranný pokoj zbraní chce koalícia predĺžiť o mesiac.

Saudská Arábia už skôr oznámila, že Jemenu poskytne v prepočte viac ako 400 miliónov eur na humanitárnu pomoc a ďalších 23 miliónov eur na boj s epidémiou koronavírusu. Jemen, ktorého zdravotníctvo je následkami dlhoročného konfliktu zdevastované, zatiaľ ohlásil jediného nakazeného.

Boje v Jemene si od vypuknutia konfliktu doteraz vyžiadali životy vyše 12-tisíc civilistov, viac ako tri milióny občanov muselo opustiť svoje domovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #prímerie