Povstalci zabili v konžskom národnom parku Virunga 16 ľudí

Povstalci zabili dnes v národnom parku Virunga na východe Konga 16 ľudí. Medzi mŕtvymi je aj 12 strážcov parku, ktorí chránili konvoj s civilistami. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.04.2020 17:59
debata (1)

Podľa šéfa konžského ústavu pre záchranu prírody (ICCN) majú útok v parku na svedomí povstalci z Demokratických síl pre oslobodenie Rwandy (Forces démocratiques de libération du Rwanda – FDLR). Podľa neho asi 60 ozbrojencov prepadlo konvoj, ktorý sprevádzalo 15 strážcov. Najmenej šesť ľudí utrpelo vážne zranenia, uviedla agentúra AFP.

Cieľom povstalcov z FDLR je zvrhnúť vládu v Rwande, členovia milícií ale často zvádzajú boje aj s konžskými vládnymi silami a miestnymi nepriateľskými ozbrojenými skupinami.

Park Virunga leží v provincii Severné Kivu, kde pôsobia desiatky milícií, ktoré drancujú miestne zdroje a pytliaci. Ozbrojenci útočia aj v parku, ktorého rozloha je približne 7800 kilometrov štvorcových.

V roku 2018 bol park z bezpečnostných dôvodov uzavretý po tom, čo ozbrojenci vo východnej časti Konga uniesli dvoch Britov a ich konžského vodiča a neskôr zabili strážkyňu parku, ktorá mala na starosti bezpečnosť turistov. Park znovu otvorili vo februári 2019.

Virunga je najstarším africkým národným parkom a patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Zároveň je jedným z posledných miest, kde prežívajú ohrozené gorily horské. V oblasti sa vyskytujú aj levy, slony a hrochy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Kongo