Kim v kóme? Našiel sa vlak severokórejského vodcu

Špekulácie týkajúce sa zdravia severokórejského diktátora Kim Čong-una neutíchajú ani po tom, čo Pchjongjang po dvoch týždňoch prerušil mlčanie o vodcovi. Svetovými médiami naďalej kolujú zvesti o tom, že je v kóme, vo vegetatívnom stave či dokonca, že už nežije.

25.04.2020 08:54
North Korea Launch Foto:
Kim Čong-un na snímke z marca 2020.
debata (95)

„Súdruh Kim Čong-un oceňuje úsilie pracovníkov, ktorí horlivo a z celého srdca podporujú výstavbu v Samdžijone,“ informoval cez víkend severokórejský štátny rozhlas a dodal, že „pracovníci horia nadšením usilovne prispieť“ k výstavbe socializmu a sú si vedomí dôvery, ktorú do nich vkladá komunistická strana.

Samdžijon sa nachádza pri posvätnej hore Pektu, neďaleko čínskych hraníc. Ide o stavebný projekt vodcu Kim Čong-una, ktorý sa rozhodol v rodisku svojho otca Kim Čong-ila vybudovať vzorové mesto „stelesňujúce modernú civilizáciu“. Rozhlas nespresnil, či Kim vykonal na sever krajiny inšpekčnú cestu, čím by svojej správe dodal štipku presvedčivosti.

O tom, kde sa diktátor môže nachádzať, viac naznačujú satelitné snímky, ktoré včera zverejnil washingtonský monitorovací tím 38 North. Vidno na nich Kimov špeciálny 250-metrov dlhý vlak odstavený v letovisku Wonsan na juhovýchode krajiny. „Prítomnosť vlaku nedokazuje, kde sa nachádza severokórejský vodca, ani nenaznačuje nič o jeho zdraví, ale dodáva váhu správam, že Kim zostáva v elitnej oblasti na východnom pobreží krajiny," komentoval snímky tím 38 North.

Agentúra Reuters informovala, že Čína poslala vo štvrtok do KĽDR tím s lekármi. Peking túto informáciu nepotvrdil. Reuters uviedol, že nie je isté, či tento krok súvisí so zdravím Kim Čong-una.

Japonský magazín Šukan Gendai napísal, že líder Severnej Kórey je po operácii srdca vo vegetatívnom stave. Údajne to tvrdia zdroje blízke lekárskemu tímu, ktorý sa stará o Kim Čong-una. Ten sa na verejnosti neobjavil už od 11. apríla. Nezúčastnil sa ani osláv narodenín svojho starého otca a zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena. Krajina si ich pripomína 15. apríla a je to najdôležitejší sviatok Severnej Kórey.

Kim Čong-un má pravdepodobne 37 rokov. Oficiálny dátum jeho narodenia nie je známy. Na čelo KĽDR nastúpil v decembri 2011. Stalo sa to po smrti jeho otca Kim Čong-ila. Napriek malým skúsenostiam sa mu rýchlo podarilo upevniť si moc. Pchjongjang sa pod vedením Kim Čong-una vydal na cestu zdokonaľovania jadrového a raketového arzenálu. Nezmenilo sa to ani po nadviazaní vzťahov s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Tie vyvrcholili summitmi v Singapure (2018) a Hanoji (2019).

„Myslím si, že to nie sú pravdivé správy,“ vyhlásil minulý týždeň Trump v odpovedi na otázku, či vie, že Kim je vážne chorý.

Naopak, americký senátor Lindsey Graham cez víkend vyhlásil, že by nebol „šokovaný“, ak by bol severokórejský despota „mŕtvy alebo nespôsobilý“. V rozhovore pre Fox News Graham pripustil, že z izolovanej krajiny nemá dôveryhodné informácie o zdraví vodcu. „Bol by som však šokovaný, keby nebol mŕtvy alebo v nejakom nespôsobilom stave, pretože v uzavretej spoločnosti, kde vládne kult, ako je Severná Kórea, nenecháte zvesti, ako je táto, donekonečna kolovať bez odpovede," zauvažoval senátor.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un