Požiar v Biebrzanskom národnom parku sa podarilo zlikvidovať

Obrovský požiar, ktorý týždeň vyčíňal v Biebrzanskom národnom parku na severovýchode Poľska, hasiči v nedeľu zlikvidovali. V pondelok o tom informoval spravodajský portál Wiadomošči.

27.04.2020 12:39
debata (2)

Prípadom sa teraz zaoberajú polícia a prokuratúra, ktoré preverujú, či bol požiar bol dôsledkom ľudského konania. Vypočutých bolo niekoľko svedkov. Vedenie národného parku vypísalo odmenu 10 000 zlotých (2211 eur) za informácie vedúce k údajnému podpaľačovi.

Podľa hasičského zboru existuje veľa náznakov, že požiar vznikol v dôsledku ľudského zavinenia. Nie je však jasné, či bolo zámerné, neúmyselné alebo náhodné a či k požiaru došlo z neopatrnosti alebo hlúposti, uviedol Marcin Janowski z oblastného ústredia štátnej hasičskej služby v Białystoku. Zdôraznil súčasne, že v žiadnom prípade nešlo o požiar spôsobený bleskom: podľa dostupných údajov z meteorologických staníc v deň vypuknutia požiaru v Biebrzanskom národnom parku búrky neboli.

Požiar vyčíňal na ploche takmer 6000 hektárov, pokrytej trávou a tŕstím. Hasenie požiaru trvalo týždeň, pričom hlavnú úlohu v ňom zohrávali lietadlá a vrtuľníky. Likvidácia požiaru bola komplikovaná aj pre to, že vypukol v oblasti, kam sa hasiči mohli dostať len pešo, traktormi alebo na štvorkolkách. Zhorelo 5300 hektárov par­ku.

Okrem škôd na majetku národného parku sa o náhradu škody hlásia aj súkromné osoby, ktorým požiar zničil lúky. Oblasť parku, kde horelo, je momentálne pre verejnosť uzavretá. V celom národnom parku je tiež zakázané pohybovať sa mimo značených turistických chodníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #požiar #národný park