V Rusku horí vyše 60-tisíc hektárov lesa

Na území Ruska vyčíňa momentálne 75 lesných požiarov, ktoré zachvátili územie s celkovou rozlohou vyše 60-tisíc hektárov. Podľa spravodajského portálu Gazeta.ru o tom informovala ruská federálna služba vzdušnej ochrany lesov (Avialesoochrana).

28.04.2020 10:41
debata (9)

Požiare lesných porastov zhoršujú aj kvalitu života v mestách daného regiónu, v ktorých ovzduší sa objavil smog a splodiny horenia.

Do hasenia lesných požiarov je zapojených 4445 ľudí, 951 hasičskej techniky a 25 lietadiel. Podľa portálu Tajga.info sa väčšina lesných požiarov vyskytuje v Zabajkalskom kraji, kde horí okolo 27-tisíc hektárov lesných porastov. V Buriatsku horí na ploche s rozlohou viac ako 10-tisíc hektárov, v Chakasku plamene zachvátili územie asi 6000 hektárov a v Tuviansku a Irkutskej oblasti viac ako 5000 hektárov. Podľa oficiálnych údajov na území Krasnojarského kraja horí 4000 hektárov, v Altajskej republike 223 hektárov a v Tomskej oblasti 53 hektárov lesa.

Za uplynulých 24 hodín sa podarilo zlikvidovať 170 lesných požiarov na ploche 10.021 hektárov. Celkovo od začiatku roku 2020 v regiónoch Sibíri zhorelo viac ako 2,86 milióna hektárov lesa a lesných porastov.

Vlani na jar a v lete Rusko bojovalo s lesnými požiarmi niekoľko mesiacov. Požiare vyčíňali najmä v jeho ázijskej časti.

Situáciu komplikoval fakt, že na odľahlých a neprístupných miestach požiarnici oheň ani nehasili, pretože náklady naň prevyšovali predpokladanú výšku možných škôd. Experti pritom upozorňovali, že oheň sa v takomto prípade môže presunúť do sibírskych rašelinísk, kde je veľké riziko dlhodobého tlenia a následného opätovného vypuknutia požiaru.

Ďalšími faktormi, ktoré prispievajú v Rusku k lesnými požiarom, je suché počasie, nedisciplinovanosť ľudí a nedodržiavanie úradných nariadení, napríklad vypaľovaním trávy či neopatrným zaobchádzaním s otvoreným ohňom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar