Rusom zachutili slovenské údeniny, na trhu im chýbajú

Uvalenie sankcií EÚ a následné ruské embargo na dovoz potravín vážne poškodzujú zvlášť slovenské firmy s mäsovými výrobkami, tvrdí podnikateľ František Turák,

28.04.2020 11:00
debata (55)

„Som presvedčený, že títo naši podnikatelia prichádzajú o desiatky miliónov eur, ktoré by získali na ruskom trhu," povedal pre Pravdu.

Pred zmrazením importu bol v Rusku veľký dopyt po výrobkoch z mäsa zo západných štátov EÚ. Prečo by sme mali veriť, že to začalo platiť aj o produktoch zo Slovenska?

Veľa Rusov sa už prejedlo talianskych či španielskych údenín. Zachutili im slovenské, čo sa podobne dá povedať aj o maďarských. Iná chuť a zároveň výnimočná kvalita. V Rusku sme zaznamenali výrazný nárast záujmu aj o ďalšie potravinárske výrobky zo Slovenska. Žiaľ, počas vládnutia Smeru sa tomuto projektu finančne nevyšlo v ústrety.

Čo sa stalo?

Oslovili sme Roberta Fica, keď bol premiér a po ňom aj jeho nástupcu Petra Pellegriniho v súvislosti so zámerom vybudovať v Moskve obchodnú sieť pre slovenské potravinárske výrobky. Politická podpora bola, čo však nestačilo. Nakoniec neprišlo ani euro…

…o podporu žiada veľa podnikateľov, zrejme si vo vláde povedali, že to v tomto prípade jednoducho nie je potrebné.

Prečo by to bolo nepotrebné, keď niekdajší obaja premiéri jasne podporili vznik siete v Moskve?! A nešlo o obrovskú sumu. Prosili sme o 100-tisíc eur. Z ministerstva hospodárstva prišla odpoveď, že na tento zámer nemá finančné prostriedky. Podobne reagoval rezort diplomacie. Projekt sme chceli realizovať s účasťou slovenskej vlády, aby sme pridali na jeho význame.

Kľúčová je reč čísel, zatiaľ ste sa iba všeobecne zmienili o väčšom záujme v Rusku o slovenské výrobky. Existuje hodnoverná analýza, že Rusi by naozaj kupovali viac potravín zo Slovenska?

Ruskí experti vypočítali, že slovenskí potravinári dovedna prichádzajú v Rusku ročne minimálne o 30 miliónov eur. A určite nerozprávam do vzduchu, keď poukazujem na vyšší dopyt. Potvrdil to prieskum ešte pred piatimi rokmi, ktorý jednoznačne ukázal, že o slovenské údeniny je veľký záujem od Smolenska až po Vladivostok. Ešte musím poznamenať, že viacerí západní výrobcovia sa správajú pokrytecky.

Prečo?

Lebo obchádzajú embargo na dovoz potravín. Videl som viackrát na hraniciach medzi Bieloruskom a Ruskom dlhé rady kamiónov. S chladiarenskými návesmi. Čo v nich tak mohlo byť? Určite nie kvety z Holandska, nábytok z Talianska alebo cigary zo Španielska. Jedine potravinárske výrobky formou reexportu zo Srbska cez bieloruské územie do Ruska.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #potravinárstvo