Na Kurilských ostrovoch sa prebudila sopka Ebeko

Na jednom z Kurilských ostrovov na ruskom Ďalekom východe sa prebudila k životu sopka Ebeko. Vulkán na ostrove Paramušir vychrlil popol do výšky 3,5 kilometra nad hladinou mora, uviedol v stredu Kamčatský tím pre výskum vulkanických erupcií (KVERT).

29.04.2020 08:05
debata (10)

Vietor odniesol popol desať kilometrov juhovýchodným smerom od krátera, čo si vynútilo vyhlásenie oranžového stupňa nebezpečenstva. Ide o jeden z najvyšších stavov pohotovosti pre lietadlá a znamená to, že sopka je veľmi aktívna, s vysokou pravdepodobnosťou erupcie, vysvetľuje agentúra TASS.

Spad sopečného popola nahlásili z neďalekého mesta Severo-Kurilsk, avšak pre miestnych obyvateľov to nepredstavuje žiadne riziko, uviedol Inštitút vulkanológie a seizmológie ďalekovýchodnej pobočky Ruskej akadémie vied.

Na fotografiách a videozáznamoch, ktoré zverejnili obyvatelia mesta Severo-Kurilsk, vidno cesty, vozidlá, dvory a domy pokryté sopečným popolom.

Sopka Ebeko s výškou 1156 metrov sa nachádza v severnej časti Paramuširu a jej zvýšenú aktivitu naposledy zaznamenali v polovici novembra 2016.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurilské ostrovy #výbuch sopky