Ruský premiér Mišustin má koronavírus, Putin vymenoval jeho zástupcu

Obmedzenia voľného pohybu osôb, zavedené v rámci boja proti koronavírusu, zmiernilo už 21 európskych krajín a ďalších 11 sa tak chystá urobiť v najbližších dňoch. WHO však vyzvala na opatrnosť pri uvoľňovaní reštrikcií. V Rusku počet nakazených koronavírusom prekročil 100-tisíc, infikoval sa aj ruský premiér. Dianie sme sledovali online.

30.04.2020 05:45 , aktualizované: 22:29
debata (187)

23:05 Detské ihriská, múzeá, zoologické záhrady, výstavy a kostoly sa v Nemecku môžu za určitých podmienok znovu otvoriť, informovala podľa agentúry Reuters kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovej videokonferencii s premiérmi spolkových krajín. Dodala, že ďalšie zmiernenie karanténnych opatrení bude oznámené 6. mája.

Ako napísala agentúra DPA, v rámci uvoľňovania opatrení sa od 11. mája otvoria aj základné školy v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Merkelová zdôraznila, že na verejných priestranstvách sa musia dodržiavať pravidlá sociálneho odstupu, aby sa predišlo prudkému nárastu infekcií.

22:29 Komorské ostrovy potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Spolu s malým kráľovstvom Lesotho patrilo toto súostrovie v Indickom oceáne k posledným dvom africkým krajinám, kde až doteraz nebolo potvrdené ochorenie COVID-19. Prezident Azali Assoumani oznámil, že infekciu potvrdili u paťdesiatnika, ktorý bol v kontakte s osobou s francúzsko-komorským občianstvom, ktorá sa nedávno vrátila z Francúzska. Zdravotníčka, ktorá si neželala byť menovaná, v rozhovore pre AFP povedala, že skutočný počet nakazených je v krajine oveľa vyšší.

21:50 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 289 úmrtí na koronavírus, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze už 24 376 ľudí. Celkový počet hospitalizovaných dosiahol 26 293, takmer 50-tisíc ľudí sa uzdravilo.

21:11 Česká vláda povolila od 11. mája konanie spoločenských, športových a kultúrnych akcií do počtu 100 účastníkov. Otvoria sa tak divadlá, kiná či cirkusy. Opatrenia vo štvrtok predstavil po rokovaní vlády minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Od 11. mája sa budú môcť konať aj svadby s účasťou do 100 ľudí.

Povolené budú tiež tréningy profesionálnych športovcov vo vnútorných priestoroch. Pôvodne mali mať možnosť športovci od 11. mája trénovať len vonku. Minister kultúry Lubomír Zaorálek dodal, že v lete sa nebudú konať ani veľké festivaly.

21:09 Česká vláda schválila, že do škôl sa môžu od 11. mája vrátiť žiaci deviatych ročníkov základných škôl, aby sa mohli pripravovať na prijímacie skúšky. Od 11. mája bude možná výučba v skupinách maximálne 15 osôb i na vysokých školách. Do školy by sa mali vrátiť podľa vládou skôr predstaveného harmonogramu 11. mája tiež študenti záverečných ročníkov stredných škôl, konzervatórií a vyšších odborných škôl.

20:16 Americké spravodajské služby dospeli k záveru, že koronavírus nebol vyrobený človekom ani geneticky upravený. Uviedli však, že stále skúmajú, či vírus pochádza zo zvierat alebo vznikol v dôsledku nehody v čínskom laboratóriu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Úradu riaditeľa spravodajských služieb (DNI).

19:45 Newyorská polícia v utorok večer miestneho času rozpustila zhromaždenie ultraortodoxných židov, ktorí sa aj napriek obmedzeniam v súvislosti so šírením koronavírusovej pandémie zúčastnili na pohrebe miestneho rabína. Ten zomrel v dôsledku ochorenia COVID-19, uviedla agentúra Reuters.

Popredným predstaviteľom židovskej obce prekážal najmä prístup starostu Billa de Blasia, ktorý v utorok na sociálnej sieti napísal, že nariadil policajtom, aby predvolali alebo dokonca zadržali každého, kto sa bude zhromažďovať vo veľkých skupinách. Problémom podľa židovskej komunity tiež bolo, že Blasio svoju výzvu adresoval „židom a ostatným komunitám“, čo považujú za diskriminačné. Blasio sa následne ospravedlnil.

19:15 Ruský premiér Michail Mišustin oznámil, že testy u neho potvrdili koronavírus. Informovala o tom agentúra TASS. „Práve sa zistilo, že moje testy na koronavírus sú pozitívne,“ uviedol Mišustin počas videokonferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa do funkcie úradujúceho premiéra dočasne vymenoval vicepremiéra Andreja Belousova.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) počúva... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
putin mišustin Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) počúva ruského premiéra Michaila Mišustina počas videokonferencie v Moskve 30. apríla 2020.

18:50 Počet úmrtí s ochorením COVID-19 sa vo štvrtok v Česku zvýšil o osem a dosiahol počet 235. Z nákazy sa celkovo vyliečilo 3281 ľudí a potvrdených prípadov nákazy je aktuálne 7 642. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

18:36 Británia za 24 hodín zaznamenala v súvislosti s ochorením COVID-19 ďalších 674 úmrtí, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 26 711. Na tlačovej konferencii v Londýne to podľa spravodajskej televízie Sky News povedal britský premiér Boris Johnson. Britský premiér, ktorý tiež prekonal ochorenie COVID-19, povedal, že nákaza spôsobená koronavírusom SARS-CoV-2 už dosiahla vrchol a jej šírenie je na ústupe. Dodal tiež, že k tomu, ako sa postupne bude otvárať britská ekonomika, bude vedieť povedať „oveľa viac v nadchádzajúcich týždňoch“.

17:48 Európska komisia oznámila, že prostredníctvom pilotného projektu Európskej rady pre inovácie (EIC) vyčlenila ďalších 150 miliónov eur na podporu start-upov a malých a stredných podnikov zapojených do vývoja a zavádzania inovácií pre riešenie krízy spojenej s koronavírusom. Nové financovanie je určené spoločnostiam zavádzajúcim dôležité inovačné riešenia v boji proti koronavírusu a ide nad rámec sumy 164 miliónov eur, ktorá už bola vyčlenená v rámci poslednej výzvy EIC. Znamená to, že celkový rozpočet na túto výzvu sa takmer zdvojnásobil.

17:22 Celosvetový počet obetí koronavírusu vzrástol vo štvrtok na najmenej 227 482, informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých štátov i od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), platných k 13.00 h SELČ.

Celkovo bolo od decembra zaznamenaných v 193 krajinách a teritóriách viac ako 3 180 800 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 908 500 ľudí už vyliečilo. Skutočný počet nakazených je však podľa AFP mnohonásobne vyšší, pretože veľa krajín testuje len najvážnejšie prípady. Z jednotlivých krajín zaznamenali najviac obetí USA, po nich nasleduje Taliansko a Británia. V Európe celkovo zomrelo 136 085 ľudí.

16:12 Česká vláda vo štvrtok potvrdila predĺženie núdzového stavu na území celej Českej republiky do 17. mája. V utorok to schválila Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR, informoval spravodajský server Novinky.cz. Vláda sa pôvodne snažila presadiť trvanie núdzového stavu až do 25. mája. V Poslaneckej snemovni nakoniec ale z celkových šiestich návrhov zvíťazil návrh Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM).

15:31 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 540 na 10 406. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu Covid-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 11 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 261.

15:03 Svoje prvé prípady nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila vo štvrtok aj stredoázijská republika Tadžikistan, ktorá bola považovaná za jednu z mála krajín sveta, ktorým sa infekčné ochorenie Covid-19 vyhýba.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, na koronavírus bolo v Tadžikistane pozitívne testovaných päť ľudí z metropoly Dušanbe a desať ďalších z regiónu Sughd na severe krajiny. Nákazu u nich oficiálne potvrdil aj republikový krízový štáb, ktorý súčasne uviedol, že pre občanov je teraz povinné používať ochranné masky alebo rúška.

14:52 Obmedzenia voľného pohybu osôb, zavedené v rámci boja proti koronavírusu, zmiernilo už 21 európskych krajín a ďalších 11 sa tak chystá urobiť v najbližších dňoch. Uviedla to vo štvrtok európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá však zároveň vyzvala na opatrnosť pri uvoľňovaní reštrikcií.

14:41 Guvernér Kalifornie Gavin Newsom chce s platnosťou od 1. mája nariadiť uzavretie všetkých pláží a parkov v tomto najľudnatejšom americkom štáte. S odvolením sa na obežník, ktorý guvernér poslal zväzu policajných šéfov štátu Kalifornia, o tom vo štvrtok informovala spravodajská stanica CNN.

14:35 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 71 úmrtí na infekčné ochorenie Covid-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 6028. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra.

14:19 Za uplynulých 24 hodín zaregistrovali v Španielsku 268 nových prípadov úmrtia súvisiacich s pandémiou infekčnej choroby Covid-19. Ako poznamenala agentúra AFP, štvrtok je piatym dňom po sebe, keď sa denný prírastok obetí pohybuje okolo 300. Súčasne ide o najpriaznivejšiu dennú bilanciu od 20. marca, keď bolo hlásených 235 úmrtí.

13:45 Taliansko začne s postupným uvoľňovaním karanténnych opatrení, ktoré boli zavedené proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Pri uvoľňovaní sa však musí vziať do úvahy rôzna úroveň rozšírenia nákazy v jednotlivých regiónoch krajiny. Vo vystúpení pred členmi Poslaneckej snemovne to vo štvrtok povedal premiér Giuseppe Conte.

12:22 Švédske univerzitné mesto Lund plánuje vo svojom centrálnom parku rozmetať hnojivo na báze trusu sliepok a menších zvierat, aby tak zmarilo zhromažďovanie ľudí, ktorí by v noci na piatok chceli sláviť tradičný jarný sviatok – Valpurginu noc. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC. Predstavitelia mesta Lund v rámci prvých opatrení rozmiestnili pri vstupoch do mestského parku zátarasy, pričom však avizovali, že sú pripravení ísť aj ďalej a rozmetať v areáli tonu slepačieho trusu, čím „zabijú dve muchy jednou ranou“: prispejú k údržbe trávnikov a zdržia tých, ktorí sú v pokušení porušovať obmedzenia platné počas epidémie infekčnej choroby COVID-19.

11:44 Rusko hlási ďalší rekordný denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom. Ako vo štvrtok informovali tamojšie úrady, v krajine potvrdili ďalších 7 099 prípadov, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 106 498. Ochoreniu COVID-19 v Rusku podľahlo vyše tisíc ľudí. Predpokladá sa však, že skutočný počet nakazených je ešte omnoho vyšší, keďže netestujú každého a mnohí tiež vírus majú, no neprejavujú sa u nich žiadne príznaky.

11:38 Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že za 24 hodín nezaznamenala ani jeden domáci prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak po prvý raz, odkedy bola nákaza v tejto východoázijskej krajine pred viac než 70 dňami potvrdená. Informovali o tom agentúry AFP a Jonhap.

10:49 Nemecko zvýšilo dennú testovaciu kapacitu svojich laboratórií na 141 815 PCR testov (na báze polymérovej reťazovej reakcie), čo im umožní vykonať týždenne viac ako 860 000 testov. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha. Ide o dvojnásobný nárast, keďže minulý týždeň laboratóriá v Nemecku vykonali iba 467 137 testov.

10:35 Trend vývoja epidémie koronavírusu v Českej republike je pozitívny a doterajšie uvoľnenie reštrikcií sa zatiaľ negatívne neprejavilo. Uviedol to vo štvrtok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého cituje server Novinky.cz. „Situácia je veľmi stabilná, veľmi dobrá a nedochádza k žiadnym zásadným výkyvom. Nevidíme negatívny trend tých predchádzajúcich uvoľnení,“ povedal minister na tlačovej konferencii, na ktorej zúčastnili aj poprední zdravotnícki experti.

10:20 Pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2 malo viacero zamestnancov centra prípravy kozmonautov, ktoré sídli neďaleko Moskvy. Informovala o tom vo štvrtok tlačová služba CPK, ktorá súčasne uviedla, že nikto z pozitívne testovaných nebol v kontakte s novou posádkou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

10:02 Hotel Holiday Inn v centre Trnavy ubytoval v stredu večer prvých viac ako sto repatriantov. V hoteli absolvujú povinnú karanténu, ktorá potrvá v prípade negatívnych výsledkov testovania sedem dní. Ak by sa u niekoho zistilo ochorenie SARS-CoV-2, pobyt by sa mu predĺžil. Holiday Inn v Trnave vyčlenil pre repatriantov 150 lôžok v 75 izbách.

9:56 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku ďalších 12 starších ľudí s chronickými chorobami. Nákazu koronavírusom potvrdili testy u celkovo 2 775 ľudí, oznámil vo štvrtok krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu.

9:39 Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová venovala Detskému fondu Organizácie Spojených národov 100 000 dolárov, ktoré za svoje aktivity získala od dánskej nadácie Human Act. UNICEF má tieto peniaze využiť v boji proti pandémii infekčnej choroby COVID-19. S odvolaním sa na vyhlásenie UNICEF o tom vo štvrtok informoval denník The Guardian.

9:35 Na Slovensku pribudlo päť nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 396 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 584 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac si prečítajte Pribudli dve úmrtia na Covid-19, viac ako 500 pacientov sa už vyliečilo

9:20 Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v ruských ozbrojených silách a vo vyšších vzdelávacích inštitúciách ministerstva obrany nakazilo už vyše 2 600 ľudí. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie ministerstva obrany v Moskve o tom informovala agentúra TASS.

9:17 Pacienti, ktorí sú hospitalizovaní vo svidníckej nemocnici, sa môžu spájať so svojimi rodinami cez videohovory. Z dôvodu pandémie koronavírusu sú odlúčení od svojich rodín a najmä starší ľudia podľa komunikačnej špecialistky siete Svet zdravia Jana Fedáková nevideli svojich blízkych už dlho.

8:51 Pendleri z okruhu 30 kilometrov od hraníc nebudú potrebovať pri ich prekročení negatívne testy na COVID-19. Hranice budú môcť prekračovať aj so svojimi deťmi a neplnoletými rodinnými príslušníkmi. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti. Výnimku zo štátnej karantény podľa Polície SR zároveň dostanú zdravotnícki pracovníci a opatrovatelia v ČR – Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom a Olomouckom kraji, ako aj v Rakúsku – v spolkových krajinách Viedeň, Dolné Rakúsko a Burgenland.

8:04 V zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sa spustilo masívnejšie testovanie. K indikovaným prípadom pribúdajú preventívne odbery vzoriek na koronavírus u prijímateľov i zamestnancov, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

7:15 V Nemecku pribudlo ďalších takmer 1 500 prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak v krajine od začiatku epidémie odhalili už skoro 160-tisíc infikovaných, informoval dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Uzdravených je za posledný deň ale dvakrát viac ako nakazených. S chorobou covid-19 v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, zomrelo už 6288 ľudí.

6:30 Americký prezident Donald Trump v stredu povedal, že americká vláda nepredĺži platnosť opatrení obmedzujúcich kontakty medzi ľuďmi po tom, ako sa vo štvrtok skončí ich platnosť, informovala agentúra AP. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v Spojených štátoch už 60 876 ľudí a viac ako jeden milión je nakazených, napísala vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica CNN s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Univerzita v stredu oznámila najmenej 25 388 nových prípadov nákazy a ďalších 2498 úmrtí.

5:52 Južná Kórea prvýkrát od vrcholu epidémie covidu-19 nehlási žiadne domáce prípady nákazy koronavírusom. Všetky štyri nové prípady infekcie sa potvrdili u ľudí, ktorí pricestovali z cudziny. S chorobou covid-19 za posledných 24 hodín v krajine zomrel len jeden človek. V Južnej Kórei sa nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila spolu u 10 765 ľudí, z ktorých 247 zomrelo. V posledných týždňoch však počet nakazených klesá. Viac ako dve desiatky nových prípadov infekcie za deň Južná Kórea hlásila naposledy 17. apríla.

5:49 Americký prezident Donald Trump chce budúci týždeň opäť začať cestovať po Spojených štátoch, ktoré sa pritom stále stretávajú s epidémiou covidu-19. Ako prvú má budúci týždeň na programe Arizonu, oznámil prezident. Akonáhle to bude možné, chce šéf Bieleho domu opäť organizovať aj veľké predvolebnej mítingy. Trump povedal novinárom, že sa teší na cestu do Arizony. Podľa agentúry AP to bude prvá cesta po viac ako mesiaci, ktorý prezident strávil z väčšej časti v Bielom dome. „Dúfam, že v budúcnosti, ktorá nie je až taká vzdialená, budeme môcť usporiadať obrovské mítingy a ľudia zase budú sedieť jeden vedľa druhého,“ povedal Trump, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie v novembrových prezidentských voľbách.

5:45 Španielsko oznámilo rekordný počet uzdravených z choroby covid-19 za deň: 6399. Podľa denníka El País a doteraz v krajine potvrdilo 212 917 nakazených koronavírusom, z ktorých sa zhruba polovica uzdravila. Úmrtí za deň v Španielsku pribudlo 325, čo je o 24 viac ako o deň skôr. Celkovo v Španielsku zomrelo 24 275 ľudí s chorobou covid-19, čo je štvrtý najvyšší údaj vo svete – po USA, Taliansku a Británii. Čo do počtu evidovaných prípadov nákazy je Španielsko, ktoré má 47 miliónov obyvateľov, druhé na svete po USA. Od tohto týždňa Španielsko začalo uvádzať len prípady potvrdené testom PCR, aj tak je však stále druhé vo svetovom porovnaní. Denné počty úmrtí v posledných šiestich dňoch nepresiahli v Španielsku 400 a v nedeľu bolo oznámené 288 úmrtí, čo bol najnižší denný údaj od 19. marca. Najhoršie bola v krajine situácia na prelome marca a apríla, keď zomieralo denne viac ako 800 ľudí, 1. apríla to bolo dokonca 950 úmrtí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

187 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus