Bývalí poľskí prezidenti a premiéri budú bojkotovať májové voľby

Niekoľko niekdajších poľských prezidentov a predsedov vlád vyhlásilo, že sa nezúčastnia na nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Poľsku, ktoré sa majú v dôsledku pandémie koronavírusu konať korešpondenčne. Občanov vyzvali, aby urobili to isté. Píše o tom vo štvrtok agentúra DPA.

30.04.2020 23:40
poľsko andrzej Duda Foto:
Favoritom volieb je podľa prieskumov verejnej mienky súčasný poľský prezident Andrzej Duda.
debata (10)

Medzi signatárov otvoreného listu zverejneného na internete patria bývalí prezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski, ako aj šiesti bývalí premiéri.

Na bojkot volieb už v utorok vyzval aj bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. Bývalý poľský premiér v tejto súvislosti vyjadril obavy o verejné zdravie, ako aj o legálnosť hlasovania.

Voľby by sa podľa nich mali konať takým spôsobom, ktorý zaručuje tajné hlasovanie a nespochybňuje zásady nestrannosti a všeobecnosti volieb. Korešpondenčné hlasovanie, ktoré presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), totiž nedokáže zaručiť, že tieto požiadavky budú splnené, zdôraznili signatári.

„Hlasovanie poštou podľa vzorca a načasovania, ktoré navrhuje vládna strana, by bolo ‚pseudovoľbami‘,“ napísali. Tvrdia, že konanie volieb v čase pandémie zároveň predstavuje riziko pre zdravie občanov.

Prezidentské voľby v Poľsku sa uskutočnia 10. mája, a to aj napriek pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Kým vládnuca PiS v parlamente presadila hlasovanie poštou pre všetkých voličov, opozícia sa snažila dosiahnuť odklad volieb. Návrh zákona o zavedení univerzálneho hlasovania poštou ešte nenadobudol účinnosť. Poľský parlament o ňom pravdepodobne rozhodne 6. mája. PiS napriek tomu začala s prípravami na korešpondenčné hlasovanie, ktoré však sprevádzajú narastajúce organizačné problémy a právne pochybnosti.

To, či budú voľby slobodné a demokratické, spochybnila už aj Európska únia a mnohé prodemokratické organizácie. Poľská vláda naznačila, že hlasovanie možno o týždeň alebo dva odložia, no stále sa musí konať v máji. Favoritom volieb je podľa prieskumov verejnej mienky súčasný prezident Andrzej Duda, ktorého podporuje vládna strana PiS.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #PiS #koronavírus