Trump opäť živí tvrdenie, že koronavírus je z čínskeho laboratória

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že má informácie, ktoré mu dávajú vysokú mieru presvedčenia o pôvode koronavírusu vo virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Konkrétnejší však na štvrtkovom tlačovom brífingu nebol, uviedli tlačové agentúry.

01.05.2020 05:58 , aktualizované: 09:01
debata (158)

Trump opäť špekuloval o tom, že Čína vypustila koronavírus do sveta strašným omylom alebo aj zámerne. Na otázku jedného z novinárov, či videl informácie, ktoré mu umožňujú „vysokú mieru presvedčenia“ o pôvode vírusu vo wu-chanskom laboratóriu, Trump odpovedal. „Áno, videl.“

Vo wu-chanskom inštitúte boli koncom minulého roka rozpoznané prvé prípady novej nákazy. Laboratórium ale už pred niekoľkými dňami odmietlo tvrdenie, že vírus pochádza odtiaľ.

Trump vo štvrtok tiež opätovne kritizoval vedenie Číny za to, že vírus nezastavilo ešte vo svojej krajine. „Buď toho neboli schopní, alebo sa rozhodli to neurobiť, a svet ťažko utrpel,“ povedal americký prezident. Okrem toho opäť kritizoval Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorú označil za „PR agentúru Číny“.

Trump podľa agentúry DPA nechcel potvrdiť údaje šéfa amerických tajných služieb Richarda Grenella, ktorého úrad vo štvrtok oznámil, že tajné služby rovnako ako väčšina vedcov predpokladajú, že nový vírus vznikol prirodzenou cestou, a nie umelo.

Trump povedal, že príslušné oznámenie nevidel. Podľa neho existuje mnoho teórií a USA zisťujú pôvod vírusu.

Všeobecne je rozšírený názor, že nový koronavírus vznikol v zmienenom Wu-chane na tzv. mokrom trhu predávajúcom čerstvé mäso, pričom na človeka sa preniesol zo zvierat, uvádza Sky News.

Napätie medzi Pekingom a Washingtonom sa v posledných týždňoch vystupňovalo. Čína naznačila, že koronavírus na jej územie mohla priniesť americká armáda. Trump zase v stredu uviedol, že sa chystá v súvislosti s pandémiou vyvodiť dôsledky pre Čínu, pripomína Sky News.

Ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, si podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v USA vyžiadalo už vyše 61-tisíc obetí na životoch. Spojené štáty, kde dosiaľ celkovo zaznamenali viac než milión nakazených, sú momentálne pandémiou najzasiahnutejšou krajinou na svete.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Wu-chan #koronavírus