V Česku stúpa počet infikovaných, Rakúsko ukončilo celoštátnu karanténu

Británia je za vrcholom pandémie, tvrdí premiér Boris Johnson. Vysoké čísla infikovaných hlási Brazília. V Rusku evidujú veľa bezpríznakových prípadov. Celosvetovo sa koronavírusom SARS-CoV-2 infikovali viac ako 3,3 milióny ľudí, z toho sa ich viac ako milión uzdravilo a 237-tisíc zomrelo. Dianie sme sledovali online.

01.05.2020 06:43 , aktualizované: 22:23
rumunsko graffity street art koronavírus Foto: ,
Umelecké dielo zobrazuje zdravotnícky personál v ochrannom odeve v štýle náboženských ikon. Je súčasťou kampane Ďakujeme lekári v Bukurešti.
debata (247)

22:20 WHO chce spolupracovať s vládami na postupnom obnovení normálnej osobnej leteckej dopravy. Povedal to v piatok generálny riaditeľ WHO Ghebreyesus, súčasne však zdôraznil, že globálna koronavírusová kríza sa neskončila. Informácie priniesli agentúry DPA a AP. Poradný výbor požiadal WHO, aby pripravila stratégie pre cestovanie a analyzovala bezpečnostné opatrenia, ako sú zdravotné kontroly, izolácia a karantény.

21:57 Francúzsko hlásilo v piatok 218 úmrtí na nový koronavírus za posledných 24 hodín. Ide o najnižší denný prírastok obetí za viac ako päť týždňov, informovala agentúra AFP. Počet ľudí ošetrovaných na JIS sa medzitým znížil o 144 na 3 878, oznámil riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

21:29 Keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento rok 30. januára kvôli šíreniu koronavírusu vyhlásila globálny stav zdravotnej núdze, dala svetu dosť času, aby reagoval. Dnes to na virtuálnom brífingu povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pripomenul, že vtedy bolo mimo Číny hlásených len 82 prípadov nákazy a žiadne úmrtie.

Šéfovi WHO teraz robí veľké starosti možný vplyv choroby Covid-19 v krajinách so slabšími zdravotníckymi systémami. Prípadov nákazy pribúda na Haiti, v Somálsku, Sudáne, Južnom Sudáne, Jemene, Sýrii, Afganistane, v Sierra Leone a severnej Nigérii.

20:23 Počet úmrtí na koronavírus sa v Spojenom kráľovstve za posledných 24 hodín zvýšil o 739 na 27 510, oznámilo v piatok britské ministerstvo zdravotníctva. Počet pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 v krajine v rovnakom čase stúpol o 6 201 na celkovo 177 454. Z údajov predstavených na tlačovej konferencii tiež vyplýva, že v Británii v uplynulých dňoch klesá miera úmrtnosti rovnako ako počet ľudí v nemocniciach i na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

19:55 Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v Česku stúpol už tretí deň po sebe. Počas piatka v krajine zaznamenali ďalších 45 infikovaných po tom, ako vo štvrtok pribudlo 103 prípadov, čím sa ich celkový počet zvýšil na 7 726. Informovali o tom server Novinky.cz a Český rozhlas. V krajine medzitým koronavírusu podľahli ďalších traja ľudia, počet úmrtí tak stúpol na 240. Z korona­vírusovej choroby sa vyliečilo 3 359 infikovaných.

19:20 Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Taliansku naďalej klesá. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Za posledných 24 hodín v krajine uvoľnili 116 lôžok na oddeleniach JIS, na ktorých aktuálne zostáva 1 578 pacientov. Počet nových potvrdených prípadov nákazy sa v rovnakom čase zvýšil o 1 965 na celkovo 207 428. Lekári však upozorňujú, že mnohé prípady sú pravdepodobne nezistené, pretože u niektorých infikovaných sa prejavujú len slabé alebo žiadne príznaky.

19:12 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok občanov upozornil, že uvoľnenie celoštátnych obmedzení pohybu 11. mája bude len prvým krokom na ceste z krízy spôsobenej epidémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Aj vo Francúzsku tento rok zrušili tradičné demonštrácie a protesty pri príležitosti Sviatku práce, na ktoré zvyčajne vychádzajú do ulíc davy ľudí.

18:30 Občania Česka, Južnej Kórey, Nemecka, Poľska, Rakúska a Slovenska, ktorí prichádzajú do Maďarska s obchodným účelom, môžu na územie krajiny vstúpiť bez obmedzení. Podľa agentúry MTI príslušné vládne nariadenie zverejnil v piatok štátny vestník. Opatrenie platí aj pre občanov Maďarska vracajúcich sa z obchodných ciest z uvedených šiestich krajín v prípade, ak sú zamestnancami maďarských podnikov, ktoré majú obchodné vzťahy so spoločnosťami registrovanými v jednej z týchto krajín.

17:50 Španielske úrady v piatok uzavreli veľkú provizórnu nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom, ktorú v marci zriadili v konferenčnom centre v metropole Madrid. Informovala o tom agentúra DPA. V poľnej nemocnici v priestoroch konferenčného centra IFEMA bolo celkovo hospitalizovaných približne 4 000 pacientov s ochorením COVID-19. Len 17 z tam liečených pacientov zomrelo.

16:47 Ministerstvo vnútra SR apeluje na všetkých, ktorí sa počas predĺženého víkendu plánujú vracať na Slovensko zo zahraničia, aby sa pripravili na možné zdržanie na hraniciach. TASR o tom informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

„Dôvodom je veľký počet osôb, ktorých návrat tieto dni očakávame. Konkrétne od štvrtka 30. apríla do soboty 2. mája príde na naše územie a do karanténnych zariadení takmer 2 000 ľudí. Všetkých preto žiadame o trpezlivosť a zhovievavosť, cieľ máme všetci spoločný, zdravie a bezpečnosť všetkých obyvateľov Slovenskej republiky,“ vysvetlil Lazarov.

16:32 Premiér Igor Matovič sa na sociálnej sieti pýta ľudí na názor, či je podľa nich správne púšťať na Slovensko osoby na hraniciach bez kontroly. Uviedol, že z navrátilcov bol doteraz zhruba každý 33. pozitívny, zatiaľ čo u ľudí zo Slovenska len každý tisíci.

16:00 Indická vláda oznámila, že rozsiahle obmedzenia pohybu zamerané proti šíreniu koronavírusu predĺži o ďalšie dva týždne, aj keď niektoré opatrenia zmierni. Informovala o tom agentúra AFP. Celkovo však karanténne opatrenia predĺžia o dva týždne od 4. mája, do ktorého boli dosiaľ vyhlásené. V Indii za uplynulých 24 hodín zaznamenali 1 993 ďalších prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo je doposiaľ najvyšší denný počet. Celkovo tamojší počet prípadov stúpol na 35 043.

15:35 V Rakúsku dneškom končí celoštátna karanténa. K normálnej prevádzke sa smejú vrátiť aj všetky obchody, ale vzhľadom k tomu, že v krajine je dnes štátny sviatok, sa zákazníkom reálne otvoria až v sobotu. Vo verejných priestranstvách naďalej platí, že ľudia od seba musia dodržiavať aspoň metrové odstupy. Novo sa zaviedla povinnosť ochrany nosa a úst vo verejných uzavretých priestoroch.

Rúška naďalej nemusia mať ani deti do šiestich rokov a osoby, ktorým by spôsobovali zdravotné ťažkosti. Povolené budú v krajine verejné podujatia s nanajvýš desiatimi účastníkmi, ostatné sú zakázané. Pohrebov sa môže zúčastniť 30 ľudí.

15:28 Americký prezident Donald Trump pohrozil Číne ďalšími dovoznými clami na čínske produkty, čo má byť odveta za rozšírenie choroby COVID-19 z Číny do celého sveta. Viac sa dočítate tu.

14:54 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 281 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Celkovo tak už v krajine evidujú 24 824 obetí pandémie, informovala v piatok agentúra Reuters. Za posledný deň pribudlo aj 1781 potvrdených prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 215 216, uviedlo na svojej webovej stránke španielske ministerstvo zdravotníctva.

14:30 Petíciu za zrušenie štátnic doteraz podpísalo vyše 10-tisíc vysokoškolákov. Študenti sú nepokojní, že kým maturity ministerstvo školstva zrušilo, záverečné skúšky na univerzitách ponechalo. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok povedal, že spôsob konania štátnic si organizujú samotné vysoké školy a ministerstvo im do toho nebude zasahovať.

K petíciám sa vyjadrila aj Študentská rada vysokých škôl. Tá vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla, že zrušenie štátnic bez komplexnej úpravy študijných programov je krokom vzad. Zástupcovia ŠRVŠ uznali, že nie všetci študenti majú technické vybavenie na absolvovanie online skúšok, no podotkli, že viaceré vysoké školy úspešne zaviedli skúšky cez online platformy a pri korektnej komunikácii sa daria riešiť aj individuálne technické problémy, napríklad za pomoci samospráv.

14:13 Vláda v Českej republike predstavila ďalšie pravidlá pre uvoľňovanie opatrení zameraných proti šíreniu koronavírusu. Od 11. mája povolila napríklad kultúrne či športové akcie a fungovať už odvtedy budú môcť napríklad aj kaderníci. Ako v piatok na tlačovej konferencii oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, budú však musieť používať zdvojenú ochranu dýchacích ciest, a teda okrem rúška mať aj ochranný štít a rukavice. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.

14:00 V troch miestnych osadách v meste Krompachy v okrese Spišská Nová Ves sú k dnešnému dňu uvoľnené karanténne opatrenia. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dáša Račková. Osoby, u ktorých sa ochorenie Covid-19 pred troma týždňami potvrdilo, mali podľa Račkovej v tomto týždni dvakrát po sebe testy s negatívnym výsledkom. Ako dodala, v karanténe na Spiši je aktuálne ešte lokalita v obci Žehra. Tá bude uvoľnená v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie v danej oblasti.

Na Facebooku o tom informoval aj premiér Igor Matovič.

13:45 Košický samosprávny kraj začal s testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. Ani jednému zo 168 zamestnancov zariadenia Jasanima a Subsidium v Rožňave nebolo potvrdené ochorenie Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková. Po Rožňave testoval Košický kraj aj 142 zamestnancov zariadení Lidwina a Harmonia v Strážskom, výsledky testov bude kraj vedieť najneskôr v pondelok 4. mája. Na budúci týždeň budú otestovaní ďalší zamestnanci.

13:12 Belgický federálny minister financií Alexander De Croo privítal požiadavku socialistov na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na zdravotné pomôcky a ochranný materiál používané v rámci boja proti šíreniu koronavírusu. Uviedla v piatok televízna stanica RTBF. Počas predošlého dňa v súvislosti s touto chorobou zomrelo v Belgicku 130 ľudí, čím celkový počet obetí dosiahol číslo 7 703. Vo štvrtok úrady potvrdili 513 nových prípadov nákazy, od vypuknutia koronakrízy v vírus zasiahol v krajine 49 032 osôb.

12:40 Maďarsko zvládlo prvý nápor koronavírusovej epidémie, ktorú má v súčasnosti pod kontrolou, vyhlásil v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa neho experti predpovedajú druhú vlnu nákazy na jeseň. V krajine zomrelo na ochorenie COVID-19 za deň ďalších 11 pacientov a nakazených je celkovo 2 863 ľudí.

12:21 Od piatka platia pre pendlerov v súvislosti s epidémiou koronavírusu nové pravidlá. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pendleri sa po novom nebudú musieť pri každom vstupe na územie Slovenska preukázať negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19. Viac v tomto článku.

11:54 Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravil viac ako 800 lôžok pre karanténne ubytovanie zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a osoby, ktoré sa vracajú zo zahraničia. Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová informovala, že prvých repatriantov ubytujú v internáte pri Strednej odbornej škole pedagogickej v Turčianskych Tepliciach s kapacitou 300 lôžok. Ako náhradné ubytovanie pre repatriantov, má ŽSK k dispozícii aj ďalších 518 lôžok v internátoch v Žiline, Ružomberku, Martine, Liptovskom Mikuláši a Nižnej.

11:31 Na 114 431 vzrástol v Rusku za posledných 24 hodín počet ľudí infikovaných koronavírusom; čo znamená, že nových prípadov pribudlo 7 993. Píše o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na aktuálne piatkové údaje krízového centra. Z choroby COVID-19 sa uzdravilo v Ruskej federácii zatiaľ dovedna 13 220 ľudí a zomrelo 1 169 osôb. Krízové centrum zároveň poznamenáva, že 3 534 nových prípadov, teda 44,5 percenta, je bezpríznakových (asymptomatic­kých).

10:20 Vziať dáta od mobilných operátorov alebo hoci aj od bánk a vytvoriť virtuálnu mapu kontaktov osoby nakazenej Covidom-19 s ostatnými ľuďmi – práve tak má fungovať projekt „rozumnej karantény“, ktorý od piatka začína „naostro“ v celej Českej republike. Píše o tom webová stránka Českého rozhlasu (ČRo).

A ako vyplýva z exkluzívneho prieskumu spoločnosti Median pre ČRo, ľudia o svoje citlivé osobné dáta príliš strach nemajú. Odpovedalo tak 57 percent opýtaných. „Obavy vyjadrili vo väčšej miere ľudia stredného veku do 44 rokov a voliči (strany) SPD (Tomia Okamuru),“ vysvetlil pre Radiožurnál riaditeľ spoločnosti Median Přemysl Čech. Naproti tomu 38 percent respondentov sa o svoje údaje obáva. Ich nižší podiel môže byť podľa Čecha spôsobený tým, že zatiaľ nebolo v Česku toľko prípadov, keď mali úniky dát vážne dôsledky.

9:48 Lídri viacerých srbských opozičných strán sa vo štvrtok večer zišli pre parlamentom v Belehrade a v čase nočného zákazu vychádzania tam protestovali proti opatreniam, ktoré v boji proti pandémii koronavírusu zaviedla vláda. Proti obmedzeniam zavedeným v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu protestovali zo svojich balkónov aj niektorí občania.

9:13 Čína hlásila k 30. aprílu 12 nových prípadov koronavírusovej infekcie; v predošlý deň to boli štyria ľudia. Píše o tom agentúra Reuters na základe aktuálnych piatkových informácií miestnych zdravotníckych orgánov. Šesť z týchto prípadov zahŕňa osoby, ktoré sa infikovali v zahraničí. V stredu to boli štyri takéto osoby, pretože v ten deň neboli ohlásené nijaké prípady ľudí, ktorí by sa boli nakazili v rámci Číny samotnej.

Čínsky Národný zdravotný výbor (NHC), čo je orgán na úrovni ministerstva zodpovedný za hygienu a zdravotníctvo, informoval 30. apríla takisto aj o 25 nových bezpríznakových prípadoch nakazenia sa vírusom SARS-CoV-2.

9:05 V Pekingu sa v piatok po niekoľkých mesiacoch opätovne otvoril parky či múzeá a tiež hlavná miestna turistická atrakcia, tzv. Zakázané mesto, ktoré ale smie navštíviť maximálne 5 000 ľudí denne. Tiež do parkov v čínskej metropole smie zatiaľ len menej ľudí, ktorí musia naďalej dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, nosiť rúška a preukázať sa kódom v mobilnej aplikácii, že nie sú chorí a neprišli do kontaktu s nakazeným koronavírusom. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

8:42 Desiatky demonštrantov zaplavili vo štvrtok večer miestneho času vestibul Kapitolu amerického štátu Michigan – budovy, v ktorej v tamojšej metropole Lansing zasadajú michiganskí zákonodarcovia. Protestovali proti obmedzeniam pohybu prijatým v tomto federálnom štáte v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovali o tom agentúra AFP i spravodajská stanica BBC.

Mnohí demonštranti nemali na tvárach ochranné rúška a nedodržiavali pravidlá spoločenského odstupu. Viacerí prišli dokonca so strelnými zbraňami. Michiganskú guvernérku Gretchen Whitmerovú vyzývali, aby obmedzenia zrušila. Dožadovali sa tiež, aby ich pustili dovnútra, kde prebiehalo zasadanie zákonodarcov. Policajti v rúškach im však vo vstupe na rokovanie zabránili.

Pracovník v ochrannom obleku pred cintorínom v... Foto: SITA/AP, Marco Ugarte
Virus Outbreak Mexico Pracovník v ochrannom obleku pred cintorínom v Mexico City.

8:20 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 7 218 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 435 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Celkový počet potvrdených prípadov infekcie, ktoré táto latinskoamerická krajina zaznamenala, sa tak zvýšil na 85 380. Ide o číslo, v ktorom sú zarátaní mŕtvi, uzdravení aj momentálne infikovaní. Ochoreniu COVID-19 tam dosiaľ podľahlo 5 901 ľudí.

7:51 Generálny tajomník OSN António Guterres sa vyslovil pre spoločnú stratégiu proti koronavírusovej kríze. V rozhovore s nemeckou televíziou ARD povedal, že svetové veľmoci vystupujú proti sebe. Z toho, že každá krajina k boju s koronavírusom pristupuje po svojom, podľa neho vírus ťaží. „Zažívame dnes nefunkčnosť v medzinárodných vzťahoch pre skutočnosť, že najväčšie mocnosti sa stavajú proti sebe,“ povedal šéf OSN vo štvrtok večer v televíznom rozhovore.

Podľa Guterresa je ale ešte čas na to uvedomiť si, že je potrebné sa zjednotiť. Spoločne je potrebné definovať spôsob boja proti vírusu a „exitovú stratégiu“, aby mohli rôzne krajiny koordinovane uvoľňovať opatrenia. Ako poučenie z pandémie Guterres vidí poznatok, „ako krehkí a zraniteľní sme“.

7:40 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín 2 053 ľudí s koronavírusom. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa platných k piatku 2:30 SELČ. Spolu je úmrtí v krajine už 62 906, čo je najviac na svete. Už tretí deň po sebe je denný nárast počtu obetí infekčnej choroby spôsobenej vírusom SARS-CoV-2 v USA vyšší ako 2 000.

Krajinou s druhým najvyšším počtom obetí na svete je Taliansko – doteraz hlásilo 27 967 mŕtvych. Nasledujú Británia s 26 711 mŕtvymi, Španielsko s 24 543 a Francúzsko, ktoré ich má 24 376, uviedla na základe vlastných prepočtov agentúra AFP. Na celom svete si koronavírus vyžiadal od decembra, keď sa objavil v Číne, najmenej 230 000 životov.

7:15 Jednotlivé štáty a miestne vlády v USA by mohli potrebovať počas najbližších niekoľkých rokov na prekonanie dopadov pandémie spolu približne jeden bilión dolárov, uviedla šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. „Nebudeme schopní to pokryť všetko, iba do tej miery, že dokážeme štáty a obce udržať pri živote, to je naším cieľom,“ upozornila Pelosiová.

6:40 Británia už je za vrcholom epidémie choroby COVID-19, epidemická krivka je na zostupe, povedal premiér Boris Johnson. Ministerský predseda uviedol, že je potrebné, aby ďalej pokračovali karanténne opatrenia prijaté pre nákazu. Johnson sľúbil, že budúci týždeň zverejní plán, v ktorom načrtne, ako chce znovu naštartovať ekonomiku, obnoviť výučbu v školách a umožniť ľuďom chodiť do práce.

Vláda podľa neho takisto podporí hospodárstvo rôznymi spôsobmi, ktoré však bližšie nešpecifikoval. Dôležité je podľa neho zabezpečiť, aby uvoľnenie reštrikcií nenasledovala ďalšia vlna nákazy a aby krajiny nestratili kontrolu nad šírením vírusu. Poznamenal tiež, že pri uvoľňovaní reštrikcií prídu vhod tvárové rúška. Počet obetí koronavírusu sa v Británii zvýšil na 26 771, za posledný deň pribudlo 674 úmrtí.

6:30 Poliaci pracujúci alebo študujúci v susedných krajinách nebudú už musieť od pondelka 4. mája pri návrate na štrnásť dní do karantény. „Rast koronavirových prípadov je relatívne nízky a stabilný. Ešte sme nad epidémiou nevyhrali, ale v stále väčšej miere ju máme pod kontrolou. To znamená, že môžeme urobiť viac rozhodných krokov, aby sme opäť nabrali tempo ekonomického života,“ napísal premiér Mateusz Morawiecki na sociálnej sieti.

Poľská vláda sa v polovici marca rozhodla pre šírenie koronavírusu uzavrieť svoje vnútorné hranice v EÚ pre cudzincov. Toto opatrenie tiež zatiaľ zostáva v platnosti až do 13. mája. V Poľsku pribudlo od stredajšieho večera 237 ľudí nakazených kornavírusom. Predchádzajúce denný prírastok bol 422. V krajine s 38 miliónmi obyvateľov je teraz podľa výsledkov testovania celkovo 12 877 infiko­vaných. Mŕtvych doteraz evidujú 644.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

247 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus